Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıdalarda Biyokimyasal ReaksiyonlarGDM611107.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin amaçları; (1) Gıda maddelerinde meydana gelen biyokimyasal reaksiyonların detaylı şekilde öğretilmesi, (2) Bu reaksiyonların gıda maddeleri üzerindeki olumlu ve olumsuz etkilerinin kavratılması (3) Değişik yollarla bu reaksiyonların kontrol edilmesiyle alakalı gerekli bilgilerin öğretilmesi
Dersin İçeriğiEnzimatik esmerleşme reaksiyonları.Enzimatik esmerleşme reaksiyonlarının kontrol edilmesi. Gıdalarda enzimatik olmayan emerleşme reaksiyonlarına genel bakış. Karbonil amino reaksiyonları mekanizması.Amadori dönüşümü. Strecker parçalanması. Karamalizayon. Asidik ve bazik Parçalanma. Askorbik asit oksidayonu. Enzimatik olmayan esmerleşmelerin kontrolü.Gıda sektöründe kullanılan enzimler.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Kimyası, İlbilge Saldamlı, 2010 LTD. ŞTİ
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci, gıdalarda biyokimyasal reaksiyonların gıdalardaki etkilerini kavrar.
  2. Öğrenci, enzimatik esmerleşme reaksiyonları hakkında detaylı bilgi edinir.
  3. Öğrenci, enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonları hakkında detaylı bilgi edinir.
  4. Öğrenci, gıdalarda enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarının kontrolünü öğrenir.
  5. Öğrenci, gıda sanayinde enzim uygulamaları hakkında genel bilgi sahibi olur.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Enzimatik esmerleşme reaksiyonlarıİlgili Kaynaklar
2Enzimatik esmerleşme reaksiyonlarıİlgili Kaynaklar
3Enzimatik esmerleşme reaksiyonlarının kontrol edilmesiİlgili Kaynaklar
4Gıdalarda enzimatik olmayan emerleşme reaksiyonlarına genel bakışİlgili Kaynaklar
5Gıdalarda enzimatik olmayan emerleşme reaksiyonlarına genel bakışİlgili Kaynaklar
6Karbonil amino grubu reaksiyonları mekanizmasıİlgili Kaynaklar
7Amadori dönüşümüİlgili Kaynaklar
8Vize Sınavıİlgili Kaynaklar
9Strecker parçalanmasıİlgili Kaynaklar
10Karamelizayonİlgili Kaynaklar
11Asidik ve bazik Parçalanmaİlgili Kaynaklar
12Askorbik asit oksidiyonuİlgili Kaynaklar
13Enzimatik olmayan esmerleşmelerin kontrolüİlgili Kaynaklar
14Gıda sektöründe enzim uygulamasıİlgili Kaynaklar
15Gıda sektöründe enzim uygulamasıİlgili Kaynaklar
16Final Sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer125
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok