Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıdalarda Duyusal AnalizlerGDM611207.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammed Zeki Durak
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda işletmelerinde standart ve spesifikasyonların oluşturulması, üretim için hazırlık, üretim muayene, uygunluğun saptanması ve gelişim için plan yapılması aşamalarında kullanılan kalite kontrol ölçüm teknikleri arasında kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel ve enstrümantal yöntemlerin yanında duyusal yöntemlerin belirlenmesi ve öneminin ortaya konulması
Dersin İçeriğiGıdalarda yapılan duyusal analizlerin yapılışını ve değerlendirilmesi üzerinedir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıdalarda Duyusal Değerlendirme Prof. Dr. Tomris Altuğ, Yrd. Doç. Dr. Yeşim Elmacı
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci, duyusal değerlendirme tanım ve tarihçesini bilir.
  2. Öğrenci, duyusal değerlendirmenin önemi ve gıda sanayinde kullanım amaçlarını bilir.
  3. Öğrenci, duyusal değerlendirme panelist seçimini bilir.
  4. Öğrenci, duyusal değerlendirmede kullanılan skalaları bilir.
  5. Öğrenci, doku ve lezzet profil analizini bilir
  6. Öğrenci, uyusal testlerin tüketici tercih çalışmalarında kullanılmasını bilir.
  7. Öğrenci, gıda işletmlerinde duyusal değerlendirme ile ilgili programın kullanılmasını bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda Kalitesi ve Duyusal Kalite Karakteristikleriİlgili Kaynaklar
2Duyusal Değerlendirme tanım ve tarihçesiİlgili Kaynaklar
3Duyusal Değerlendirmenin önemi ve gıda sanayinde kullanım amaçlarıİlgili Kaynaklar
4Duyusal Değerlendirme laboratuvarı ve panel kontrolleriİlgili Kaynaklar
5Duyusal Değerlendirme Panelist Seçimiİlgili Kaynaklar
6Farklılık Testleriİlgili Kaynaklar
7Duyusal Değerlendirmede Kullanılan Skalalarİlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Lezzet Profil Analiziİlgili Kaynaklar
10Duyusal Testlerin Tüketici Tercih Çalışmalarında Kullanılmasıİlgili Kaynaklar
11Gıda İşletmelerinde duyusal Değerlendirme ile ilgili programın kullanılmasıİlgili Kaynaklar
12Genel Değerlendirmeİlgili Kaynaklar
13Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
14Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
15Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
16Finalİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer125
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok