Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Reolojisi-2GDM611007.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMustafa Tahsin Yılmaz
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBu dersin amaçları; 1. Gıdaların visko-elastik özellikleri ile ilgili detaylı bilgilerin verilmesi, 2. Bu özelliklerin ölçümüne dayalı detaylı bilgi ve becerilerin kazandırılması 3. Bazı gıdaların bureolojik özelliklerinin tartışılması ve kavratılması becerilerinin kaandırılması
Dersin İçeriğiGıdaların viskoelastik özellikleri, lossmodülüs ,storagemodulus, kompleks vikozite, kompleks modülüs, osilasyon kuvvet uygulamaları, stres sweep ve frekans sweep testleri ve sonuçların değerlendirilmesi, sıcaklık sweep testleri,nişasta ,ketçap, mayonez, bal gibi bazı gıdaların reolojik özelliklerinin incelenmesi.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • An Introduction to Food Rheology, H.G. Müller, 1973, William Heinemann, Ltd, London.
  • Rheological Methods in Food Process Engineering, J.F. Steffe, 1996, Freemann Press, MI, USA
  • Introduction to Food Process Engineering, R.G. Smith, Kluwer Academic Press.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci, gıdaların visko-elastik özelliklerini bilir.
  2. Öğrenci, gıdaların visko-elastik özelliklerinin belirlenmesinde kullanılan emprik ölçümlerle alakalı bilgi ve becerilerin geliştirir.
  3. Öğrenci, kompleks viskozite kavramı hakkında yeterli bilgiler öğrenir.
  4. Öğrenci, bazı gıdaların reolojik özelliklerinin değerlendirilmesi konusunda becerileri geliştir.
  5. Öğrenci gıdaların reolojik özelliklerinin belirlenmesine yönelik uygulama öğrenir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıdaların Visko-elastik özellikleriİlgili Kaynaklar
2Gıdaların Visko-elastik özellikleriİlgili Kaynaklar
3Loss modulus and Storage modulusİlgili Kaynaklar
4Loss modulus and Storage modulusİlgili Kaynaklar
5Kompleks viskoziteİlgili Kaynaklar
6Kompleks modülüsİlgili Kaynaklar
7Kompleks modülüsİlgili Kaynaklar
8Vize sınavıİlgili Kaynaklar
9Osilasyon testiİlgili Kaynaklar
10Stress sweep and frequency test and evaluation of results.İlgili Kaynaklar
11Creep and recovery testİlgili Kaynaklar
12Temperature sweep testİlgili Kaynaklar
13Stress relaxation test.İlgili Kaynaklar
14Bazı gıdaların reolojik özellikleri İlgili Kaynaklar
15Bazı gıdaların reolojik özellikleriİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer125
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok