Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Bakteriyel Gıda PatojenleriGDM610207.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet Arıcı
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda kaynaklı patojen bakterilerin etki mekanizmaları ve gıdalarda kontrol altına alınma yöntemleri konularında öğrencilere ileri düzeyde bilgi kazandırılma, Gıda kaynaklı patojen bakteriler hakkında bilimsel makaleleri kritik olarak değerlendirip,sonuç çıkarma becerisi kazanma
Dersin İçeriğiGıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların sınıflandırılması, gelişmeleri üzerine etkili faktörler, sağlık üzerine etkileri, yeni gıda muhafaza yöntemleri ve patojen bakteriler üzerine etkisi, patojen bakteri analizlerinde ileri teknikler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Blackburn, C., McClure.2002. Foodborne Pathogens. Woodhead Publishing Limited. Cambridge, England.
  • Miliotis, M. D. and Bier, J.W. 2003. International Handbook of Foodborne Pathogens, CRC Press 2003
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda patojenleri hakkında genel bilgiye sahip olur
  2. Hangi patojenin hangi gıda türünde bulunabileceğini ve hangi çeşit zehirlenmeye neden olabileceğini tespit edebilir
  3. Patojenlerin gıda içerisinde büyümesini engelleyici yöntemlerden haberdar olur
  4. Patojenlerin gıdadan izolasyon yöntemlerinden haberdar olur
  5. Patojenlerin zehirleme mekanizmasını bilir
  6. Patojenlerin hangi şartlarda üreyebileceği hakkında fikir sahibi olur

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların sınıflandırılmasıİlgili Kaynaklar
2Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların gelişmeleri üzerine etkili faktörlerİlgili Kaynaklar
3Gıda kaynaklı patojen bakterilerin patojenite mekanizmaları-1İlgili Kaynaklar
4Gıda kaynaklı patojen bakterilerin patojenite mekanizmaları-2İlgili Kaynaklar
5Gıda kaynaklı patojen mikroorganizmaların sağlık üzerine etkileriİlgili Kaynaklar
6Gıda muhafaza yöntemleri ve patojen mikroorganizmalar üzerine etkileri açısından değerlendirilmeleri-1İlgili Kaynaklar
7Gıda muhafaza yöntemleri ve patojen mikroorganizmalar üzerine etkileri açısından değerlendirilmeleri-2İlgili Kaynaklar
8Ara sınavİlgili Kaynaklar
9Patojen mikroorganizma analizlerinde ileri teknikler: hızlı ve otomatik yöntemler; genetik veimmunolojik teknikler-1İlgili Kaynaklar
10Patojen mikroorganizma analizlerinde ileri teknikler: hızlı ve otomatik yöntemler; genetik veimmunolojik teknikler-2İlgili Kaynaklar
11Tehlike Analizleri Kritik Kontrol Noktalarıİlgili Kaynaklar
12Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
13Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
14Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
15Öğrenci sunumlarıİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım00
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj00
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop00
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev225
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer125
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok