Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Laktik Asit BakterileriGDM511637.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet Arıcı
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıLaktik asit bakterilerinin sınıflandırılması, fizyolojisi ve gıda endüstrisinde kullanımı, sağlık ve hastalık üzerine etkileri hakkında bilgi vermektir
Dersin İçeriğiLaktik asit bakterilerinin sınıflandırılması, fizyoloji ve gıda endüstrisinde kullanımı, fermente gıdalarda stabiliteleri, laktik asit bakterikleri tarafından üretilen antimikrobiyal bileşikler ve bunların patojen ve bozulma etkeni olan bakteriler üzerindeki etki mekanizmaları, sağlık ve hastalık üzerine etkileri, probiyotik olarak laktik asit bakterileri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Salminen, S., von Wright, A. 1993. Lactic acid bacteria. Marcel Dekker, Inc., New York.
  • Ünlütürk, A., Turantaş, F., 1999. Gıda Mikrobiyolojisi., Mengi Tan Basımevi, İzmir.
  • Erkmen, O, Bozoğlu T. Faruk, 2008. Food Microbiology 3: Food Preservation, İlke Yayınevi No:15
  • Erkmen O, Bozoğlu T. Faruk, 2008. Food Microbiology 1: Microorganisms, microbial growth, foodborne diseases and detection of microorganisms and their toxins, İlke Yayınevi No:13
  • Yaygın H., Kılıç S., 1993. Süt Endüstrisinde Saf Kültür. Altındağ Ofset, İzmir.
  • Tunail N. 2009, Mikrobiyoloji. Pelin Ofset. Ankara.
  • Madigan M., Martinko J., 2010. Mikroorganizmaların Biyolojisi(çeviri). Palme Yayıncılık, Ankara
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci laktik asit bakterilerinin tanımını ve morfolojik özelliklerini kavrayacaktır.
  2. Öğrenci laktik asit bakterilerinin endüstride kullanımı hakkında bilgi sahibi olur.
  3. Öğrenci laktik asit bakterilerinin ürettiği antimikrobiyal bileşiklerden haberdar olur.
  4. Öğrenci sağlık ve hastalıkta laktik asit bakterilerinin önemini kavrar.
  5. Öğrenci laktik asit bakterilerinin toksisitesi hakkında bilgi sahibi olur.
  6. Fermente ürünlerde laktik asit bakterilerinin fonksiyonlarından haberdar olacaklardır.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Laktik asit bakterilerinin tanımı, morfolojik, fizyolojik özellikleriİlgili Kaynaklar
2Laktik asit bakterilerinin sınıflandırılması ve sınıflandırmada kullanılan yöntemlerİlgili Kaynaklar
3Laktik asit bakterilerinin metabolizmasıİlgili Kaynaklar
4Laktik asit bakterilerinin endüstride kullanımıİlgili Kaynaklar
5Laktik asit bakterilerinin gıdadaki stabiliteleriİlgili Kaynaklar
6Laktik asit bakterilerden antimikrobiyal bileşiklerİlgili Kaynaklar
7Sağlık ve hastalıkta laktik asit bakterileriİlgili Kaynaklar
8Sağlık ve hastalıkta laktik asit bakterileriİlgili Kaynaklar
9arasınavİlgili Kaynaklar
10Fermente süt ürünlerinde laktik asit bakterileriİlgili Kaynaklar
11Tahıl ürünlerinde laktik asit bakterileriİlgili Kaynaklar
12Fermente et ürünlerinde laktik asit bakterileriİlgili Kaynaklar
13Fermente sebze ve diğer ürünlerde laktik asit bakterileriİlgili Kaynaklar
14Dönem ödevleri ve sunumlarİlgili Kaynaklar
15Dönem ödevleri ve sunumlarİlgili Kaynaklar
16final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev620
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok