Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Enzim Kimyasında İleri KonularMBG610837.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Moleküler Biyoloji ve Genetik ABD Moleküler Biyoloji ve Genetik Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimMoleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü
Dersin KoordinatörüZerrin Zerenler Çalışkan
Dersi Veren(ler)İsmail Kocaçalışkan
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı1. Öğrencilerin enzim yapı ve işlevi arasındaki ilişkileri ve enzim aktivitesini etkileyen faktörleri anlamalarını sağlamak. 2. Enzim izolasyonu, saflaştırılmaları ve enzim kinetiğinin anlaşılmasını sağlamak 3. Biyoteknolojide enzim kullanımının anlaşılmasını sağlamak
Dersin İçeriğiBu derste enzimlerle ilgili temel bilgilerin yanısıra biyoteknolojide enzimler, enzimlerin sınıflandırılması ve adlandırılması, enzimlerin çalışma mekanizması, enzim kinetiği, organik sentezlerde enzimlerin ve koenzimlerin önemi, enzimlerin organik sentezlerdeki uygulamaları ve organik çözücülerde enzimler ile ilgili bilgiler anlatılır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Enzyme Kinetics: A Modern Approach, Alejandro G. Marangoni, John Wiley
  • Fundamentals of Protein Structure and Function Engelbert Buxbaum Springer 2007
  • Microbial enzymes and biotechnology,William M. Fogarty, Catherine T. Kelly, Elsevier Applied Science, 1990
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Bu dersin sonunda öğrenciler, enzimlerin temel özelliklerini, sınıflandırılmasını ve isimlendirilmelerini öğrenirler.
  2. Öğrenciler enzimlerin çalışma mekanizmalarını ve enzim kinetiğinin nasıl oluşturduğunu açıklar.
  3. Öğrenciler enzimlerin saflaştırılmaları, karakterize edilmeleri, analizleri ve yapı tayinlerinde kullanılan temel yöntemleri açıklarlar.
  4. Öğrenciler enzimlerin biyoteknolojide kullanımı konusunda bilgi sahibi olurlar.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Giriş, Enzimerin genel özellikleri, sınıflandırma ve isimlendirmeyonlar /Kaynak II- Bölüm 1,4
2OksidoreductazlarKaynak I- Bölüm 1
3TransferazlarKaynak I- Bölüm 2
4HidrolazlarKaynak I- Bölüm 2
5LiyazlarKaynak I- Bölüm 2
6İzomerazlarKaynak I- Bölüm 2
7Ligazlar Kaynak I Bölüm 3 ;Kaynak II- Bölüm 1
8Ara sınav
9Proteinlerin saflaştırılmaları ve karakterizasyonları, Homojenizasyon, Fraksiyonlara ayırma, çöktürme, Kromatografi ve Elektroforez Kaynak II Bölüm 1
10Protein Yapısının X- Işını Difraksiyonu ve NMR Spektroskopisi ile Belirlenmesi Kaynak II- Bölüm 6
11Enzimlerin biyolojik fonksiyolarıKaynak I Bölüm 5,6,7
12Endüstriyel enzimlerKaynak I Bölüm 11,12,13
13Enzim ve biyoteknolojiKaynak I Bölüm 10,14
14Proteinlerin Biyosentezi Kaynak II Bölüm 2
15Enzim ve koenzimlerin organik sentezdeki önemiKaynak I Bölüm 15,16 ; Kaynak II Bölüm 2
16Final Sınavı

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev110
Sunum/Jüri110
Projeler120
Seminer/Workshop110
Ara Sınavlar110
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev115
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler130
Sunum / Seminer210
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)140
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok