Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Çevre Mikrobiyolojisi BYM437235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Biyomühendislik Lisans Programı (İngilizce)
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimBiyomühendislik Bölümü
Dersin KoordinatörüAdil Allahverdiyev
Dersi Veren(ler)Sevil Yücel
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÇevre mikrobiyolojisinin tanımı, bakterilerin, mantarların, parazitlerin virüslerin genel özellikleri, çevre açısından önemleri, su, gıda, çevre kirliliklerindeki yerleri, biyoprosesler ve biyoenerji üretimindeki rolleri hakkında öğrenciyi bilgi sahibi yapmak.
Dersin İçeriğiGenel mikrobiyolojiye giriş, bakteriyoloji, viroloji, parazitoloji, mikoloji, mikroorganizmaların yapıları, beslenme tipleri, doğada yayılışı ve generasyonlarını etkileyen faktörler, fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörler, toprak, su ve atmosferde mikroorganizmaların dağılımı, mikroorganizmaların birbirleriyle ve diğer canlılarla interaksiyonu, biyokimyasal evreler, mikrobiyal ajanlardan enerji eldesi, biyotransformasyon, biyoremeditasyon, ötrofikasyon, biyosensörler, tanı yöntemleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Envıronmental Mıcrobıology Second Edıtıon, Ralph Mitchell and Ji-Dong Gu, 2010
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Çevre kirlenmesi ve mücadele yollarının geliştirilmesi konusunda bilgi sahibi olacaklar
  2. Bakterilerin ve mantarların farklı fermentasyon prosesleri konusunda bilgi sahibi olacaklar
  3. Doğada bulunan mikroorganizmaların endüstriyel atıkları parçalama yollarını öğrenecekler
  4. Mikrobiyal kontrol ve tanı yöntemleri üzerine bilgi sahibi olacaklar
  5. Mikroorganizmalardan yararlanmanın çeşitli yöntemlerini öğrenecekler

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Mikroorganizmaların Tanıtımı, BakterilerBölüm 1
2Virüsler, Funguslar, Mavi-Yeşil Algler, ParazitlerBölüm 2
3Mikroorganizmaların çevresel istekleri, beslenme tipleri, büyümeleriBölüm 3
4Mikroorganizmaların doğadaki dağılımıBölüm 3
5Su kirlenmesi ve Su Kaynaklı HastalıklarBölüm 4
6Gıda kirlenmesi ve Gıda Kaynaklı HastalıklarBölüm 4
7Mikrobiyal Kontrol ve Tanı YöntemleriBölüm 5
8Çevre Kirlenmesi ile Mücadele YollarıBölüm 5
9Ara sınavDers kitabı
10Hava Kirliliği ve MikroorganizmalarBölüm 6
11Endüstriyel Mikrobiyoloji, Fermentasyon Yöntemleri ve BiyosentezBölüm 7
12Mikroorganizmalardan Yararlanma, Besin ve BiyogazBölüm 8
13Biyotransformasyon, Biyoremediasyon ve BiyosensörlerBölüm 8
14Araştırma, Sunumlar ve TartışmalarDers kitabı
15Araştırma, Sunumlar ve TartışmalarDers kitabı
16FinalDers kitabı

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev715
Sunum/Jüri715
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev74
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer73
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)15
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)112
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok