Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Muhafaza YöntemleriGDM416223200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüOsman Sağdıç
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
Dersin İçeriğiDersin İçeriği - Türkçe Potensiyel biyolojik ve kimyasal toksik maddeler ve onların muhafaza metodları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Erol, İ., 2007. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. ISBN 978-975-00131-0-9, Pozitif Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara
  • Erkmen, O., 2011. Gıda Mikrobiyolojisi. ISBN: 978-605-43340-2-5, Elif yayınevi, İstanbul
  • Göktan, D., Tunçel, G., 2010. Temel Gıda Hijyeni. ISBN: 978-605-88942-0-4, Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci muhafaza yöntemlerini bilir.
  2. Öğrenci modern muhafaza metodlarının uygulanması hakkında bilgi sahibi olur.
  3. Öğrenci gıda muhafaza metod prensiplerini bilir.
  4. Öğrenci gıda endüstrisindeki risk faktörlerini bilir.
  5. Öğrenci gıda muhafaza metodları hakkında bilgi sahibi olur.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılmasıİlgili Kaynaklar
2Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası - pastörizasyon, UHT sterilizasyon ve mikrodalgaİlgili Kaynaklar
3Konserve üretim teknolojisiİlgili Kaynaklar
4Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazasıİlgili Kaynaklar
5Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazasıİlgili Kaynaklar
6Kurutma teknolojisiİlgili Kaynaklar
7Işınlama teknolojisiİlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Yüksek hidrostatik basınç uygulamalarıİlgili Kaynaklar
10Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - organik asit ve esterleriİlgili Kaynaklar
11Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası - nitrat ve nitritİlgili Kaynaklar
12Dumanlama (tütsüleme) teknolojisiİlgili Kaynaklar
13Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniğiİlgili Kaynaklar
14Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniğiİlgili Kaynaklar
15Vakum ambalajlama tekniğiİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok