Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
KOBİ Yönetimi ISL511137.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ İşletme ABD İşletme Yönetimi Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik Birimİşletme Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Salih Durer
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGünümüz koşulları içinde bir rekabet avantajı taşıyan, fakat ülkemizde krizlerden en çok etkilenen KOBİ’lerin yönetiminde özellik arz eden konuların tartışılmasıyla öğrencilerde bir bakış açısı oluşturmak.
Dersin İçeriğiKüçük ve orta boyutlu işletme tanımı ve özellikleri, KOBİ’lerin tarihsel gelişimi, KOBİ yönetimi: planlama, örgütleme, kontrol, KOBİ’lerde işletme fonksiyonları: üretim, pazarlama, finans-muhasebe, insan kaynakları, KOBİ’lerin ekonomiye yaptıkları katkı, KOBİ’lerin başarı ve başarısızlığını etkileyen faktörler, küreselleşen dünyada KOBİ’ler, Türkiye’de KOBİ’lerle ilgili kuruluşlar, yasal düzenlemeler, devlet teşvikleri.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler KOBİ’lerde yaşanan yönetsel sorunların daha iyi kavranmasıyla bu sorunlara daha etkili çözüm geliştirebilme becerisi kazanır.
  2. Öğrenciler bir işletme kurma sürecini bilir.
  3. Öğrenciler KOBİ'lerin iş dünyasındaki yerini bilir.
  4. Öğrenciler KOBİ'lerle büyük işletmeler arasındaki farkları bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Özellikleri Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s. 4-14
2Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve Özellikleri Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s. 14-22
3KOBİ’lerin GelişimiCanan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.23-45
4Dünyadaki KOBİler, Türkiye’deki KOBİler Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.46-63
5KOBİ Yönetimi: Planlama, Organizasyon ve Kontrol Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.64-78
6KOBİlerde İşletme Fonksiyonları: Üretim, Pazarlama Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.79-98
7KOBİlerde İşletme Fonksiyonları : İnsan Kaynakları, Finans, Muhasebe, Bilgi İşlem, Halkla İlişkiler, Araştırma ve Geliştirme Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.99-112
8Vize
9KOBİlerin Ekonomiye Katkısı Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.113-132
10KOBİ Yönetiminde Başlıca Sorunlar ve Olası Çözümler Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.133-148
11KOBİlerin Başarısını ve İflasını Etkileyen Faktörler Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.149-162
12Küreselleşme ve KOBİler Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.163-172
13KOBİlerle İlişkili Kuruluşlar Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.173-180
14Türkiye’deki KOBİlere Yönelik Mevzuat ve Düzenlemeler Canan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.181-185
15KOBİlerle ilgili TeşviklerCanan Çetin, “Yeniden Yapılanma, Girişimcilik, Küçük ve Orta Boy İşletmeler ve Bunların Özendirilmesi”, Der Yayınları, 1996, s.185-190
16final

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler130
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması145
Derse Özgü Staj
Ödev510
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler120
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok