Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
İş Sağlığı ve GüvenliğiGDM307123200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiGenel Kültür Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüOsman Sağdıç
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin Amacıİş kazaları ve meslek hastalıklarının nasıl ve neden oluştuğu, hangi teknik ve idari uygulamalar ile önlenebileceği, ve iş güvenliği ile ilgili mevzuatın ve hukuksal sorumlulukların öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriğiİş sağlığı ve güvenliği terminolojisi. Gıda sektöründeki iş güvenliğiyle ilgili riskler. Kaza Sebeplendirme Yöntemleri ve Kaza Teorileri. İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları. İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı. İş Güvenliği ile ilgili Kurumlar. Gıda Sektöründe İş Güvenliği Uygulamaları. Süreç Tehlike Analizi. Risk Analizi ve Değerlendirilmesi. İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Required Reading: Recommended Reading: 1. “İş Güvenliği”, Ercüment N. Dizdar, 2006 2. “İş sağlığı, güvenliği ve çevresel etki risk değerlendirmesi”, Özlem Özkılıç, 2007
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci iş sağlığı ve güvenliği kültürünü bilir.
  2. Öğrenci gıda sektöründeki riskler ve tehlikelerden haberdar olur.
  3. Öğrenci gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeleri fark edebilir, ve bu tehlikeleri yok edecek ya da kontrol altında tutacak önlemleri alabilme becerisine sahip olur.
  4. Öğrenci iş yerlerindeki riskleri belirleme, analiz etme ve değerlendirebilme yeteneğini kazanır.
  5. Öğrenci şirket veya proje bazında iş güvenliğini belli bir yönetim sistemi dahilinde uygulamanın önemini bilir.
  6. Öğrenci iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili mevzuat ve hukuksal sorumluluklar hakkında bilgi sahibi olur.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Tanışma, İş Güvenliği Nedir? Mühendislik mesleğinde iş güvenliğinin önemi İlgili Kaynaklar
2İş kazaları ve meslek hastalıkları, İş kazalarının maliyeti, Kaza nedenleri ve araştırılmasıİlgili Kaynaklar
3İş güvenliğinin tarihsel gelişimi ve yasallaşma süreci, İlgili devlet kurumları İlgili Kaynaklar
4İş kanunu ve kanun kapsamında çıkan yönetmeliklerİlgili Kaynaklar
5İşyeri sağlık ve güvenlik birimleri, işyeri hekimliği ve iş güvenliği uzmanlığıİlgili Kaynaklar
6Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunuİlgili Kaynaklar
7Hukuksal Sorumluluk ve Yaptırımlar, İş güvenliği denetimleriİlgili Kaynaklar
8Ara sınavİlgili Kaynaklar
9Süreç Tehlike Analizi İlgili Kaynaklar
10Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeler ve önleme yöntemleriİlgili Kaynaklar
11Gıda sektöründe karşılaşılabilecek tehlikeler ve önleme yöntemleriİlgili Kaynaklar
12Risk Analizi ve Değerlendirmesiİlgili Kaynaklar
13Risk Analizi ve Değerlendirmesiİlgili Kaynaklar
14İş güvenliği yönetimi ve program öğeleri İlgili Kaynaklar
15İş güvenliği yönetim sistemleri, OHSAS 18001İlgili Kaynaklar
16Finalİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması103
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok