Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Girişimcilik ve LiderlikGDM216223200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiGenel Kültür Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüOsman Sağdıç
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDersin amacı, öğrencileri iş kurma konusunda bilgilendirerek girişimcilik eğilimlerini yaygınlaştırmak, kendi işinin başına geçebilecek düzeye getirebilmek ve onları kurmak için gerekli olan iş planını hazırlama ve uygulamaya koyabilecek düzeye getirmektir.
Dersin İçeriğiGirişimciler, tanımlanması ve değerlendirilmesi olanakları, bir iş planı yazma ve girişim finansmanı bir iş modeli, girişimciler için pazarlama, asansör konuşması, geliştirme, sermaye artırımı, ve başarılı bir takım oluşturma özniteliklerini
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Yurtseven, H. R. (2007). Girişimcilik-Küçük Bir İşletme Kurmak ve Yönetmek, Detay Yayıncılık, İstanbul..
  • İnan, M. (2011). Başarılı Girişimcilik, (Çev. ), Yayın ve İletişim Hizmetleri, İstanbul.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci girişimcilik ile ilgili temel kavramları bilir.
  2. Öğrenci girişimcilik kültürü, girişimcilik türleri ve girişimcilik becerileri hakkında bilgi sahibi olur.
  3. Öğrenci girişimciliğe nasıl başlanacağını bilir.
  4. Öğrenci iş planı yapmayı bilir.
  5. Öğrenci iş planı yazımını ve sunumunu bilir.
  6. Öğrenci Türkiye’de girişimciliğin sorunlarına etkin çözüm arar.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Girişim/Girişimcilik kavramları, girişimciliğin tarihsel gelişimiİlgili Kaynaklar
2Girişimcilik türleri, girişimcilik kişilik özellikleri ve becerileri, girişimcilik kültürüİlgili Kaynaklar
3Yenilik, yaratıcılık ve iş fikriİlgili Kaynaklar
4İş kurma süreci geliştirme ve aşamaları Iİlgili Kaynaklar
5İş kurma IIİlgili Kaynaklar
6İş planı kavramı ve içeriğiİlgili Kaynaklar
7Pazarlama planı Iİlgili Kaynaklar
8Ara sınavİlgili Kaynaklar
9Pazarlama planı IIİlgili Kaynaklar
10Finansal Plan Iİlgili Kaynaklar
11Finansal Plan IIİlgili Kaynaklar
12Üretim/Yönetim planıİlgili Kaynaklar
13İş planı yazımı ve sunumuİlgili Kaynaklar
14Sosyal ve kadın girişimciliğiİlgili Kaynaklar
15Türkiye’de girişimcilik ve problemleriİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok