Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğine GirişGDM1011 23200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammet Arıcı
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencileri genel anlamıyla Gıda Mühendisliği mesleği, eğitimi ve çalışma olanakları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Temel gıda mühendisliği teknikleri hakkında genel bilgi vermek.
Dersin İçeriğigıda mühendisinin görev ve sorumlulukları, mühendislik etiği, gıda maddelerinin yapısı ve özellikleri, gıda maddelerinin mühendislik özellikleri, gıda işleme ve saklama yöntemleri, temel gıda teknolojileri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Essentials of Food Science (3rd Edition) by Vickie A. Vaclavik and Elizabeth W.Christian (2008), Springer Science+Business Media, LLC.
  • Peter S. Murano. 2003. Understanding Food Science and Technology. Publisher: Peter Marshall. Thomson Wadsworth publication.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Mühendislik kavramını bilir
  2. Gıda mühendisliği kavramlarını bilir
  3. Temel gıda mühendisliği konularını bilir
  4. Gıda endüstrisi hakkında genel bilgilere sahip olur.
  5. Gıda üretim prosesleri hakkında genel bilgiler bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Bilim ve mühendislik tarihi İlgili Kaynaklar
2Mühendislik etiği İlgili Kaynaklar
3Gıda Mühendisliğinin tarihçesi, Gıda Mühendisliği eğitimi, Gıda Mühendisinin sektördeki görev ve sorumlulukları İlgili Kaynaklar
4Gıda sanayi, Türkiye´de gıda sanayii, gıda maddelerinin bileşimi ve özellikleri İlgili Kaynaklar
5Gıda maddelerinin bileşimi (proteinler ve lipitler) İlgili Kaynaklar
6Gıda maddelerinin bileşimi (vitaminler ve mineraller) İlgili Kaynaklar
7Gıda maddelerinin bilesimi (enzimler, renk maddeleri, tat ve koku maddeleri, gıda katkı maddeleri) İlgili Kaynaklar
8Vizeİlgili Kaynaklar
9Gıdaların mühendislik özellikleriİlgili Kaynaklar
10Gıdaların mühendislik özellikleriİlgili Kaynaklar
11Gıdaların bozulması(fiziksel ve kimyasal bozulmalar) İlgili Kaynaklar
12Gıdaların bozulması (mikrobiyal bozulmalar) İlgili Kaynaklar
13Gıda muhafaza ve işleme yöntemleri İlgili Kaynaklar
14Gıda teknolojileriİlgili Kaynaklar
15Gıda teknolojileriİlgili Kaynaklar
16Finalİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati142
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)18
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok