Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Biyokimya Laboratuvarı 1KIM309113002
ÖnkoşullarBiyokimya 1 dersini almış veya alıyor olmak
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Kimya Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Bölümü
Dersin KoordinatörüBarbaros NALBANTOĞLU
Dersi Veren(ler)Emine KARAKUS
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDersin temel amacı, canlı yapısında yer alan başlıca molekül ve makromoleküllerin özelliklerinin incelenmesidir. Biyokimya laboratuvar teknikleri ve uygulamaları hakkında bilgi verilmesi, protein, karbohidrat, lipid, vitamin ve nükleik asitlerin kalitatif ve kantitatif analizlerinin öğretilmesidir.
Dersin İçeriğiProtein, karbohidrat, lipid, nükleik asit ve vitaminler ile ilgili özelliklerin incelenmesi.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Laboratuvar deney föyleri
  • Biyokimyada Temel ve Modern Teknikler, Azmi Telefoncu, Figen Zihnioğlu, Johann Salnikow, Ali Kılınç
  • Biyokimya, Prof.Dr. Edip Keha ve Prof.Dr. Ö.İrfan Küfrevioğlu
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrencilere çeşitli iş alanları için deneysel bilgi kazandırmak.
  2. Öğrencilerin bilimsel bakış açılarını genişletmek.
  3. Biyokimya bilgilerini deney tasarlama, analiz etme ve yorumlamada etkin şekilde kullanabilmek.
  4. Kendi kendine ve yaşam boyu öğrenme becerisini kazandırmak.
  5. İlgili alanlardaki güncel konularda bilgilendirme becerisini kazandırmak.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Biyokimya laboratuvarı ve deneylerle ilgili genel bilgi, laboratuvar deney gruplarının oluşturulması, ön hazırlıklarla ilgili bilgilendirme.
2Amino asit, peptid ve proteinlerin bazı özelliklerinin incelenmesiDeney föyü, bölüm I
3Amino asitlerin titrasyon eğrisi ve izoelektrik pH değerinin bulunmasıDeney föyü, bölüm I
4Enzim aktivite deneyleri Deney föyü, bölüm II
5Enzim aktivitesi üzerine pH ve sıcaklık etkisiDeney föyü, bölüm II
6Karbohidratların genel özellikleri ve karakterizasyonuDeney föyü, bölüm III
7Karbohidratların kalitatif ve kantitatif tayiniDeney föyü, bölüm III
8Ara sınav
9Lipidlerin Karakterizasyonu ve Genel ÖzellikleriDeney föyü, bölüm IV
10Nükleik asitlere özgü denemelerDeney föyü, bölüm V
11Vitaminlere özgü denemelerDeney föyü, bölüm VI
12Kanda ve idrarda glukoz tayini Deney föyü, bölüm VII
13Glukoz tolerans testiDeney föyü, bölüm VII
14Kolesterol, VLDL, LDL, HDL ve trigliserit tayiniDeney föyü, bölüm VIII
15Genel tekrar ve Mazeret deneyleri
16Final Haftası

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım14
Laboratuar12
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev1230
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati
Laboratuar123
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması122
Derse Özgü Staj
Ödev122
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)15
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)18
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok