Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Lipid Teknolojisi ve UygulamalarıBYM511737.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Biyomühendislik ABD Biyomühendislik Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimBiyomühendislik Bölümü
Dersin KoordinatörüSevil Yücel
Dersi Veren(ler)Sevil Yücel
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı1.Lipidlerin yapıları, classification ve rekasiyonları hakkında öğrencilere detaylı bilgi vermek 2.Lipid analiz metodları, gıda uygulamaları ve sağlık etkileri hakkında öğrencilere detaylı bilgi vermek
Dersin İçeriğiLipidlerin sınıflandırılması ve özellikleri, Yağ asitlerinin geometrik ve pozisyonel izomerleri reaksiyonları, Lipidler ve beslenme, Lipidlerin sağlık için önemi, Yağ rafinesi, lipid oksidasyon kimyası ve antioksidanlar ve mekanizmaları, Trigliserid esterifikasyonu ve teknolojileri, Lipidlerin spesifik gıda uygulamaları, Lipid analiz metodları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications, Marcel Dekker Inc, New York, 1997.
  • Gunstone, F.D., Harwood, J.L. and Dijkstra, A.J., The Lipid Handbook (3rd Edition). (CRC Press, Boca Raton) 2007.
  • Gunstone, F.D. Structured and Modified Lipids, Marcel Dekker, 2001.
  • Gunstone, F.D. Lipid Synthesis and Manufacture, Sheffield Academic Press, Sheffield, 1999.
  • Gunstone, F.D. Fatty Acid and Lipid Chemistry, Blackie Academic and Professional, London. 1996.
  • Gümüşkesen S.A.,Bitkisel Yağ Teknolojisi, Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yayın No:5, İzmir, Türkiye,1999.
  • Nas S., Gökalp H.Y., Ünsal M., Bitkisel Yağ Teknolojis’, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları Yayın No:005, Mühendislik Fakültesi Matbaası, 1
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler yağ rafinerileri, trigliserid esterifikasyon teknikleri ve güncel prosesleri hakkında bilgi sahibi olacaklardır.
  2. Öğrenciler lipidlerin yapılar, sınıflandırması ve reaksiyonları hakkında detaylı bilgi sahibi olabileceklerdir.
  3. Öğrenciler lipidler ve beslenme üzerindeki etkilerini, sağlık ilişkilerini hakkında kapsamlı bilgi sahibi olabileceklerdir.
  4. Öğrenciler lipidler ve analizleri konusunda karşılaştıkları problemleri çözme yetisi kazanabileceklerdir.
  5. Öğrenciler lipidler ve biyolojik sistem üzerindeki etkileri ile alakalı seçilmiş bir konu üzerinde detaylı araştırma yaparak proje hazırlama ve sunma becerisi kazanacaklardır.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Lipidlerin sınıflandırılması ve özelliklerGunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
2Trigliserid ve yağ asidlerinin yapısı, doymuş ve doymamış yağ asitleri Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
3Yağ asitlerinin geometrik ve pozizyonel izomerleri reaksiyonları, fosfolipidlerin steroller,vakslar kimyası Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
4Lipidler ve Beslenme Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
5Lipidlerin sağlık için önemi, lipidlerin kaynağından ekstraksiyonu Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
6Lipidlerin sağlık için önemi, lipidlerin kaynağından ekstraksiyonu Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
7Yağ rafrinesi, hidrojenlenmesi, lipid oksidasyon kimyası ve antioksidanlar ve mekanizmaları Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
8Yağ rafrinesi, hidrojenlenmesi, lipid oksidasyon kimyası ve antioksidanlar ve mekanizmaları Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
9Ara sınav Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
10Trigliserid esterifikasyonu ve teknolojileri Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
11Trigliserid esterifikasyonu ve teknolojileri Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
12Lipidlerin spesifik gıda uygulamaları: kaplama ve filmler, düşük kalorili lipidler,gıda dışı lipid uygulamaları Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
13Lipidlerin spesifik gıda uygulamaları: kaplama ve filmler, düşük kalorili lipidler,gıda dışı lipid uygulamaları Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
14Lipid analiz metodları Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
15Lipid analiz metodları Gunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications
16FinalGunstone, F.D. and Padley, F.B. Lipid Technologies and Applications

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması145
Derse Özgü Staj
Ödev140
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)145
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok