| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Mühendisliğinde İstatiksel Metotlar | GDM5109 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim) |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Mustafa Tahsin Yılmaz |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Deneysel çalışmaların planlanması ve elde edilen sonuçların değerlendirilmesi amacıyla istatistiksel test yöntemlerinin kavranması ve uygulanmasıdır. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Ortalama, Varyans ve Standart Sapma Tanımları ile istatistiksel hesaplama yöntemlerini içerir. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci istatistiksel kavramları kavrar ve uygular.
- Öğrenci, ortalama, varyans ve standart sapma hesaplamalarını bilir.
- Öğrenci varyans analiz tekniğini kavrar ve uygular.
- Öğrenci korelasyon analizini kavrar ve uygular.
- Öğrenci ki-kare testinin uygulamasını bilir.
- Öğrenci regresyon analizini bilir.
- Öğrenci korelasyon katsayısının hesaplamasını bilir.
- Öğrenci homojenlik kontrolünü kavrar, uygular ve deneysel çalışma sonuçlarını değerlendirir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Dersin tanımı ve kaynak kitaplar | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Genel istatistiksel tanımlar | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Ortalama, varyans ve standart sapma | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Ortak varyans yöntemi ve örnek sorular | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Varyans analiz tekniği ve örnek sorular | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Korelasyon analizi ve örnek sorular | İlgili Kaynaklar |
| 7 | Regresyon analizi ve örnek sorular | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Ki-kare testleri ve örnek sorular | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Ara sınav | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Doğrusal korelasyon, doğrusal olmayan regresyon | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Tesadüfi örnekleme | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Önemlilik kontrolü | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Gözlem ve deneme kavramları | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Korelasyon katsayısı | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Homojenlik kontrolü, T-dağılımı | İlgili Kaynaklar |
| 16 | Final Sınavı | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 30 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 3 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | |||
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 6 | 20 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|