| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) | 
|---|---|---|---|---|---|---|
| Kurutma Teknolojisi | GDM5115 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 | 
| Önkoşullar | Yok | 
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar | 
|---|
| Dersin Dili | Türkçe | 
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans | 
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim) | 
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri | 
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze | 
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü | 
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı | 
| Asistan(lar)ı | 
| Dersin Amacı | Bazı gıda ürünlerinin kurutma teknikleri ve kurutma sistemlerinin öğrenilmesi | 
|---|---|
| Dersin İçeriği | Gıdaların kurutulması, kuruma olayı, psikrometri, kurutma yöntemleri ve kurutucu sistemleri. | 
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar | 
 | 
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok | 
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler su aktivitesi ve sorpsiyon izotermi kavramları bilir.
- Öğrenciler psikometriyi bilir.
- Öğrenciler sıcak hava ile kurutma yönteminde gerekli hava ve ısının hesaplanmasını bilir.
- Öğrenciler kuruma olayı ve kuruma hızını etkileyen faktörleri bilir.
- Öğrenciler kurutma sistemlerini bilir.
- Öğrenciler kuru ürün randımanı ve kurutulmuş ürünlerde uygulanan bazı testleri bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık | 
|---|---|---|
| 1 | Kurutma teknolojisine giriş | Related Resources | 
| 2 | Su aktivitesi ve sorbsiyon izotermi | Related Resources | 
| 3 | Psikrometri ve nemli hava | Related Resources | 
| 4 | Kuruma olayı ve kuruma hızı | Related Resources | 
| 5 | Kurutma ile gelen değişimler ve kalite kontrol | Related Resources | 
| 6 | Sıcak havayla kurutma | Related Resources | 
| 7 | Osmotik kurutma ve davul kurutma | Related Resources | 
| 8 | Vakum kurutma ve dondurarak kurutma | Related Resources | 
| 9 | Vize | Related Resources | 
| 10 | Solar, Mikrodalga, Kızılötesi Kurutma | Related Resources | 
| 11 | Püskürterek, fışkıran yataklı, pnömatik, vurgulu yanmalı kurutma | Related Resources | 
| 12 | Kızgın buhar ve ultrasonik kurutma | Related Resources | 
| 13 | Meyve ve sebzelerin kurutulmaları | Related Resources | 
| 14 | Et ve süt ürünlerinde kurutma | Related Resources | 
| 15 | Kurutma Kinetiği ve hesaplamalar | Related Resources | 
| 16 | Final | Related Resources | 
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı | 
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 15 | 
| Sunum/Jüri | 1 | 15 | 
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 | 
| Final | 1 | 40 | 
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü | 
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 3 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | 2 | 15 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | 2 | 20 | |
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 30 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok | 
|---|
 
                 
                        
                         
                        
                         
                 
                