| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Karbohidratlar | KIM5502 | 3 | 7.5 | 3 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya ABD Kimya Yüksek Lisans Programı (İngilizce) Seçmeli @ Kimya ABD Organik Kimya Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Kimya ABD Fizikokimya Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Kimya ABD Biyokimya Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Kimya ABD Analitik Kimya Yüksek Lisans Programı Seçmeli @ Kimya ABD Anorganik Kimya Yüksek Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Zuhal TURGUT |
| Dersi Veren(ler) | Emine KARAKUS |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | 1. Karbohidratların kimyasal yapıları ve sentez metotları hakkında bilgi sahibi olma 2. Karbohidratların biyolojik ve kimyasal öneminin anlaşılması |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Tanım , sınıflandırma,önemi-yapı-işlevleri-isimlendirilmesi Monosakkaridler: Halka yapısı, Halka büyüklüğü, Konfigurasyon tayini, Türevleri, Hudson kuralı , Konformasyon analizi/Disakkaridler: isimlendirme , özellikleri /Tri- tetra-, pentasakkaridler/Polisakkaridler: Nişasta ve selulozun yapısı/Glikozidler/Fotosentez/Fermantasyon/Makro moleküllerin molekül ağırlığının bulunması/ /Tatlandırıcılar |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler Karbohidratların yapısal özelliklerini öğrenecekler
- Karbohidratların biyoloji ve kimyadaki önemini kavrayacaklardır.
- Öğrenciler karbohidrat kimyası hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Tanım , sınıflandırma,önemi,moleküler yapı-isimlendirme | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 2 | Monosakkaridler: Halka yapısı , Halka büyüklüğü | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 3 | Konfigurasyon tayini, Türevleri, Hudson kuralı, Konformasyon analizi | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 4 | Disakkaridler :İsimlendirme, özellikleri,sakkaroz, maltoz,… | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 5 | Tri-,tetra-,Pentasakkaridler | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 6 | Amino şekerler, Şeker alkol ve asitleri | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 7 | Arasınav | - |
| 8 | Polisakkaridler | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 9 | Nişasta ve selulozun yapısı, | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 10 | Glikozidler | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 11 | Fotosentez, | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 12 | Fermantasyon | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 13 | Makro moleküllerin molekül ağırlığının bulunması | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 14 | Heterohalkalı karbohidratlar | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 15 | Tatlandırıcılar | Konu ile ilgili literatür araştırması |
| 16 | Final (Sunum) | - |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | 0 | 0 |
| Laboratuar | 0 | 0 |
| Uygulama | 0 | 0 |
| Arazi Çalışması | 0 | 0 |
| Derse Özgü Staj | 0 | 0 |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 |
| Ödev | 1 | 10 |
| Sunum/Jüri | 1 | 20 |
| Projeler | 0 | 0 |
| Seminer/Workshop | 0 | 0 |
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 14 | 3 | |
| Laboratuar | 0 | 0 | |
| Uygulama | 0 | 0 | |
| Arazi Çalışması | 0 | 0 | |
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 2 | |
| Derse Özgü Staj | 0 | 0 | |
| Ödev | 1 | 20 | |
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 0 | 0 | |
| Projeler | 0 | 0 | |
| Sunum / Seminer | 1 | 20 | |
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 45 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 65 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|