| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Gıda Katkı Maddeleri ve Analiz Yöntemleri | KIM4261 | 3 | 5 | 2 | 0 | 2 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz |
|---|
| Dersin Dili | Türkçe |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Kimya Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Temel Meslek Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Kimya Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Mahmure ÜSTÜN ÖZGÜR |
| Dersi Veren(ler) | Emine KARAKUS |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, sınıfları, gıdalarda kullanım alanları ve yasal düzenlemeleri konusunda ve gıda sanayisinde gıda katkı maddeleri konusunda öğrencilerin bilgilendirilmesini sağlamak |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Gıda katkı maddelerinin tanımı Kullanım amaçları Etki mekanizmaları Gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler, Sınıflandırılmaları,E-kodları Antioksidanlar Asit düzenleyiciler Emülgatörler Gamlar Koruyucular Renklendiriciler Tatlandırıcılar Şelat ajanları Lezzet vericiler…vs) Gıda katkı maddelerinin analiz yöntemleri |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenciler gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, toksikolojik değerlendirmeleri, sınıfları, gıdalarda kullanım alanları , yasal düzenlemeleri ve gıda sanayisinde gıda katkı maddeleri konularını öğrenecektir.
- Öğrenciler TSE'de gıda katkı analizleri hakkında bilgi sahibi olacaktır.
- Öğrenciler gıda katkı maddelerinin E-kodları hakkında bilgi sahibi olacaktır.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Gıda katkı maddelerinin tanımı, kullanım amaçları, etki mekanizmaları, fonksiyonları | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 2 | Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve toksikolojik değerlendirmeler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 3 | Gıda katkı maddelerinin gıdalarda kullanım alanları ve katılma şekilleri | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 4 | Gıda katkı maddelerinin sınıflandırılmaları, Antioksidanlar | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 5 | Asitliği düzenleyiciler, Emülgatörler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 6 | Gamlar, Koruyucular | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 7 | Lezzet arttırıcılar, Tat vericiler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 8 | Ara Sınav | ------- |
| 9 | Renklendiriciler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 10 | Tatlandırıcılar | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 11 | Şelat ajanları | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 12 | Topaklanmayı önleyiciler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 13 | Hacim arttırıcılar, köpürtme ajanları, stabilizörler, nem vericiler | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 14 | Sıkıştırıcı ajanlar, kabartma ajanları, itici gazlar | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 15 | Analiz Yöntemleri | Öğretim üyesinin ders notları ve sunumları |
| 16 | Final Sınavı | ------------------ |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | 14 | |
| Laboratuar | 10 | 20 |
| Uygulama | 6 | |
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | ||
| Sunum/Jüri | 1 | 20 |
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 20 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 14 | 2 | |
| Laboratuar | 10 | 2 | |
| Uygulama | 6 | 3 | |
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 14 | 3 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | 10 | 1 | |
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | 1 | 10 | |
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 4 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 4 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|