| Ders Adı | Kodu | Yerel Kredi | AKTS | Ders (saat/hafta) | Uygulama (saat/hafta) | Laboratuar (saat/hafta) |
|---|---|---|---|---|---|---|
| Fermentasyon Teknolojisi | GDM4071 | 2 | 3 | 2 | 0 | 0 |
| Önkoşullar | Yok |
|---|
| Yarıyıl | Güz, Bahar |
|---|
| Dersin Dili | Not set |
|---|---|
| Dersin Seviyesi | Lisans |
| Dersin Türü | Seçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı |
| Ders Kategorisi | Uzmanlık/Alan Dersleri |
| Dersin Veriliş Şekli | Yüz yüze |
| Dersi Sunan Akademik Birim | Gıda Mühendisliği Bölümü |
|---|---|
| Dersin Koordinatörü | Muhammet Arıcı |
| Dersi Veren(ler) | Muhammet Arıcı |
| Asistan(lar)ı |
| Dersin Amacı | Öğrencilere fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır. |
|---|---|
| Dersin İçeriği | Fermantasyonun tanımı, fermantasyon mikroorganizmaları, fermantasyon kinetiği, alkol fermantasyonu ve diğer fermantasyonlar, distile alkollü içkiler teknolojisi, şarap teknolojisi, bira teknolojisi, sirke teknolojisi, laktik asit fermentasyonları ve teknolojileri, fermente ürünlerde kalite analizleri. |
| Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar |
|
| Opsiyonel Program Bileşenleri | Yok |
Ders Öğrenim Çıktıları
- Öğrenci fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmaları bilir.
- Öğrenci çeşitli fermantasyon kinetiğini bilir.
- Öğrenci destilasyonu uygular ve destile alkollü içkilerin üretim teknolojilerini bilir.
- Öğrenci şarap üretim teknolojilerini bilir.
- Öğrenci bira üretim teknolojilerini bilir.
- Öğrenci sirke üretim teknolojilerini bilir.
- Öğrenci turşu, zeytin ve boza üretim teknolojilerini bilir.
Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları
| Hafta | Konular | Ön Hazırlık |
|---|---|---|
| 1 | Fermantasyonun tanımı, mikroorganizmaları ve çeşitleri | İlgili Kaynaklar |
| 2 | Etil alkol fermantasyonun kinetiği ve hammaddeleri | İlgili Kaynaklar |
| 3 | Eskitilen damıtık alkollü içki teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 4 | Eskitilmeyen damıtık alkollü içki teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 5 | Likör üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 6 | Malt üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 7 | ARA SINAV | İlgili Kaynaklar |
| 8 | Bira üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 9 | Bira üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 10 | Şarap üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 11 | Şarap üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 12 | Laktik ve sitrik asit fermantasyonunun kinetiği ve hammaddeleri | İlgili Kaynaklar |
| 13 | Sirke üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 14 | Zeytin üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 15 | Turşu ve boza üretim teknolojisi | İlgili Kaynaklar |
| 16 | FİNAL SINAVI | İlgili Kaynaklar |
Değerlendirme Sistemi
| Etkinlikler | Sayı | Katkı Payı |
|---|---|---|
| Devam/Katılım | ||
| Laboratuar | ||
| Uygulama | ||
| Arazi Çalışması | ||
| Derse Özgü Staj | ||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | ||
| Ödev | 1 | 30 |
| Sunum/Jüri | ||
| Projeler | ||
| Seminer/Workshop | ||
| Ara Sınavlar | 1 | 30 |
| Final | 1 | 40 |
| Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı | ||
| Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı | ||
| TOPLAM | 100 | |
AKTS İşyükü Tablosu
| Etkinlikler | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İşyükü |
|---|---|---|---|
| Ders Saati | 16 | 2 | |
| Laboratuar | |||
| Uygulama | |||
| Arazi Çalışması | |||
| Sınıf Dışı Ders Çalışması | 2 | 10 | |
| Derse Özgü Staj | |||
| Ödev | |||
| Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği | |||
| Projeler | |||
| Sunum / Seminer | |||
| Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 15 | |
| Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi) | 1 | 25 | |
| Toplam İşyükü : | |||
| Toplam İşyükü / 30(s) : | |||
| AKTS Kredisi : | |||
| Diğer Notlar | Yok |
|---|