Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda TeknolojisiKMM331235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Mühendisliği Lisans Programı
Seçmeli @ Kimya Mühendisliği Lisans Programı (İngilizce)
Seçmeli @ Biyomühendislik Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörüİbrahim Doymaz
Dersi Veren(ler)Belma Kın Özbek
Asistan(lar)ı
Dersin Amacı1. Öğrencilere gıda teknolojisini anlamalarını sağlamak 2. Gıda teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak 3. Gıdalarda kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak 4. Gıda teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak 5. Uygulanan işlemleri sentezleme becerisini kazandırmak
Dersin İçeriğiGıdaların Bileşimleri ve Beslenme Fizyolojisi Açısından Önemleri / Gıda İşlemede Kalite ve Etkili Faktörler / Su Aktivitesi / Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri / Kurutma Kuramı ve Ekipmanları / Konserve Teknolojisi / Gıda Sanayiinde Süperkritik Ekstraksiyon / Meyve Suyu Üretim Teknolojisi / Buharlaştırma Yöntemiyle Konsantre Üretim Tekniği / Soğutma Çevrimi ve Soğutma Küleleri / Gıdaların Önsoğutulması / Gıdaların Soğukta Depolanması / Kontrollü ve Modifiye Atmosferde Depolama / Gıdaların Dondurarak İşlenmesi.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • 1. Ders Notları 2. B. Cemeroğlu, “Meyve ve Sebze Teknolojisi I-II”, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2004. 3. M. Pala, B. Saygı, “Türkiye’de Soğuk Zincir Uygulamaları ve Geliştirilmesi”, İstanbul Ticaret Odası, Yayın No: 6, 1993.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda teknolojisinde kullanılan kavramların öğrenilmesi.
  2. Gıdaların kalitesini ve kaliteye etkili parametreleri değerlendirme becerisi.
  3. Gıda işleme yöntemlerinin ve sanayide uygulamasının öğrenilmesi.
  4. Gıda muhafaza tekniklerini değerlendirme becerisi.
  5. Temel ve yeni işlemlerin öğrenilmesi.
  6. Üretim teknikleri ve kalite kontrolü ilişkisinin öğrenilmesi.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıdaların Bileşimleri ve Beslenme Fizyolojisi Açısından ÖnemleriDers Notları / Diğer Kaynaklar
2Gıda İşlemede Kalite ve Etkili FaktörlerDers Notları / Diğer Kaynaklar
3Su AktivitesiDers Notları / Diğer Kaynaklar
4Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
5Kurutma Kuramı ve Ekipmanları Ders Notları / Diğer Kaynaklar
6Konserve Teknolojisi Ders Notları / Diğer Kaynaklar
7Gıda Sanayiinde Süperkritik Ekstraksiyon Ders Notları / Diğer Kaynaklar
8Ara SınavDers Notları / Diğer Kaynaklar
9Meyve Suyu Üretim Teknolojisi Ders Notları / Diğer Kaynaklar
10Buharlaştırma Yöntemiyle Konsantre Üretim Tekniği Ders Notları / Diğer Kaynaklar
11Soğutma Çevrimi ve Soğutma Kuleleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
12Gıdaların ÖnsoğutulmasıDers Notları / Diğer Kaynaklar
13Gıdaların Soğukta Depolanması Ders Notları / Diğer Kaynaklar
14Kontrollü ve Modifiye Atmosferde Depolama Ders Notları / Diğer Kaynaklar
15Gıdaların Dondurarak İşlenmesi Ders Notları / Diğer Kaynaklar
16Final SınavıDers Notları / Diğer Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev110
Sunum/Jüri15
Projeler115
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev15
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler125
Sunum / Seminer110
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok