Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Soğutma Teknolojisi ve UygulamalarıKMM611337.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörüİbrahim Doymaz
Dersi Veren(ler)Belma Kın Özbek
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilere soğutma teknolojisini anlamalarını sağlamak / Soğutma teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Soğutulmuş ve dondurulmuş ürünlerde kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Soğutma teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak.
Dersin İçeriğiSoğutmaya Teknolojisine Giriş / Soğutma Sistemleri / Soğutma Çevrimi / Soğutma Kuleleri / Evaporatörler / Soğukta Depolama / Soğukta Depolamanın Temel İlkeleri / Kontrollü Atmosferde Depolama / Modifiye Atmosferde Paketleme / Soğuk Hava Deposu ile İlgili Hesaplamalar / Meyve ve Sebzelerin Dondurularak Muhafazası / Donma Süresi ve Donma Hızı / Dondurma Yöntemleri / Soğutma Yükü ve Hesaplanması / Dondurulmuş Ürünlerin Ambalajlanması ve Depolanması / Soğuk Zincir Sistemleri / Dondurarak Kurutma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Ders Notları
  • B. Cemeroğlu, “Meyve ve Sebze Teknolojisi I-II”, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2004.
  • B. Cemeroğlu, “Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler”, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2005.
  • C.J. Geankoplis, “Transport Processes and Unit Operations”, Allyn and Bacon, Inc., Massachusetts,1983.
  • C.J. Geankoplis, “Transport Processes and Separation Process Principles”, Prentice Hall, Inc., New Jersey, 2003.
  • R.P. Singh, D.R. Heldman, “Introduction to Food Engineering”, Academic Press, New York, 2009.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Soğutma teknolojisinde kullanılan kavramları tanımlanacaktır.
  2. Gıdaların kalitesini ve kaliteye etkili parametreleri değerlendirecektir.
  3. Soğukta depolama yöntemlerini tanıyacak, sanayide uygulamasını öğreneceklerdir.
  4. Soğukta muhafaza tekniğinin sentezleme becerisini kazanacaklardır.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Soğutmaya Teknolojisine Giriş Ders Notları / Diğer Kaynaklar
2Soğutma Sistemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
3Soğutma Çevrimi ve Soğutma KuleleriDers Notları / Diğer Kaynaklar
4Ön Soğutma ve Soğukta Depolama Ders Notları / Diğer Kaynaklar
5Soğukta Depolamanın Temel İlkeleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
6Kontrollü Atmosferde Depolama Ders Notları / Diğer Kaynaklar
7Modifiye Atmosferde PaketlemeDers Notları / Diğer Kaynaklar
8Ara SınavDers Notları / Diğer Kaynaklar
9Soğuk Hava Deposu ile İlgili Hesaplamalar Ders Notları / Diğer Kaynaklar
10Meyve ve Sebzelerin Dondurularak MuhafazasıDers Notları / Diğer Kaynaklar
11Donma Süresi ve Donma Hızı Ders Notları / Diğer Kaynaklar
12Dondurma Yöntemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
13Dondurulmuş Ürünlerin Ambalajlanması ve DepolanmasıDers Notları / Diğer Kaynaklar
14Soğuk Zincir Sistemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
15Dondurarak KurutmaDers Notları / Diğer Kaynaklar
16Final SınavıDers Notları / Diğer Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev210
Sunum/Jüri
Projeler225
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar125
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev210
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler235
Sunum / Seminer210
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)112
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)112
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok