Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Reolojisi-1GDM511037.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Seçmeli @ Gıda Mühendisliği ABD Gıda Mühendisliği Yüksek Lisans Programı (Tezsiz, 2. Öğretim)
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMustafa Tahsin Yılmaz
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda reolojisi ve uygulama alanlarının öğrenilmesi
Dersin İçeriğiReolojinin tanımı ve tarihi; reoloji ve tekstür farkı; kesme ve kuvvet tanımları; Reolojik davranış modelleri; Newtonian ve Newtonian olmayan akışkanlar; Zamana bağlı (reopektik; tiksotropik) ve zamana bağlı olmayan (pseudoplastik ve dilatant) akışkanlar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Physical Principles of İnfrared Irradiation of Foodstuffs. S. G. Il’yasov; Trans. and Ed. A. P. Kotlobye. HPC, New York. 1991.
  • Food Science Sourcebook. H. W. Ockerman. Avi Publishing, New York. 1991.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci reoloji hakkında genel bilgi sahibi olur.
  2. Öğrenci reolojinin uygulama alanlarını bilir.
  3. Öğrenci gıda reolojisinin temel prensipleri bilir.
  4. Öğrenci reolojik modeller hakkında bilgi sahibi olur.
  5. Öğrenci gıdaların viskoelastik özelliklerini bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Reolojinin tanımı ve tarihiİlgili Kaynaklar
2Reoloji ve tekstür arasındaki farklarİlgili Kaynaklar
3Kesme ve kuvvet tanımları ve reoloji ile ilişkileriİlgili Kaynaklar
4Reolojik davranış modelleriİlgili Kaynaklar
5Newtonian ve Newtonian olmayan gıdalarİlgili Kaynaklar
6Zamana bağlı ve bağlı olmayan akışkanlarİlgili Kaynaklar
7Akıların model parametrelerinin hesaplanması ve önemiİlgili Kaynaklar
8Akıların model parametrelerinin hesaplanması ve önemiİlgili Kaynaklar
9Ara Sınavİlgili Kaynaklar
10Reolojik özellikleri etkileyen parametrelerİlgili Kaynaklar
11Çeşitli gıdaların reolojik karakterizasyonuİlgili Kaynaklar
12Çeşitli gıdaların reolojik karakterizasyonuİlgili Kaynaklar
13Farklı gıdaların reolojik karakterizasyonu ile alakalı uygulamalarİlgili Kaynaklar
14Farklı gıdaların reolojik karakterizasyonu ile alakalı uygulamalarİlgili Kaynaklar
15Farklı gıdaların reolojik karakterizasyonu ile alakalı uygulamalarİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması
Derse Özgü Staj
Ödev620
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)130
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok