Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Biyomühendislikte Mikrobiyoloji BYM332135300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce, Türkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Biyomühendislik Lisans Programı (İngilizce)
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimBiyomühendislik Bölümü
Dersin KoordinatörüMelahat Bağırova
Dersi Veren(ler)Sevil Yücel
Asistan(lar)ıEmrah Şefik Abamor
Dersin AmacıDersin amacı; mikrobiyolojinin önemini insan sağlığı ve biyomuhendislik açısından açıklamak, mikroorganizmaların neden olduğu hastalıklari ve bu hastalıkların tanısı, tedavisi ve aşiya dayalı yöntemlerin geliştirilmesi ile ilgili teorik bilgiler vermek/
Dersin İçeriğiMikroorganizmalar ve Mikrobiyoloji / Mikroskoplar-Mikrobiyolojide Kullanılan Diğer Araç ve Cihazlar / Mikrobiyolojinin gelişimi / Hücre Bilgisi, Prokaryotik ve Ökaryotik hücreler / Mikroorganizmaların sınıflandırılması / Bakteriler, Virüsler, Funguslar / Mikroorganizmaların gelişimi, beslenme ihtiyaçları, fiziksel İhtiyaçları / Mikroorganizmaların enzimleri ve metabolitleri / Mikroorganizmalarda temelmetabolik olaylar / Boyama yöntemleri / Örnek alma yöntemleri / Mikrobiyolojik tanı yöntemleri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gerard J. Tortora, Berdell R. Funke, Christine L. Case, Microbiology an Introduction, sixth edition, Addison Wesley Longman, 1997.
  • Gariel Bitton, Wastewater Microbiology, Wiley-liss press, 1994.
  • R. K. Robinson, Daily Microbiology, volume 1 ve volume 2, Elsevier applied science publishers, 1985.
  • Janet E.L. Corry, G.D.W. Curtis, Rosamund M. Baird, Culture Media for Food Microbiology, Elsevier, 1995.
  • Olga Fassatiova, Moulds and filamentous fungi in technical microbiology, Elsevier,1986.
  • John P. Harley, Lansong M. Prescott, Laboratory exercises in microbiology, WM.C. Broown Publishers, 1990.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler; Mikroorganizmalar ve mikrobiyoloji hakkında temel bilgiler edinecekler.
  2. Öğrenciler mikrobiyoloji ile ilgili son çalışmaları araştırabilirler ve son gelişmeleri takip edebilecekler
  3. Mikroorganizma kültürü için gerekli temel materyalleri öğrenecekler
  4. Mikroorganizma üretimi hakkında bilgi edinecekler.
  5. Tıbbi önem taşıyan viruslar ile virusların yapı ve özellikleri hakkında bilgi edinecekler.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Temel BakteriyolojiDers Kitabı 1, Bölüm 1
2Bakterilerin yapı, özellikleri ve tanısı Ders Kitabı 1, Bölüm 1
3Antimikrobiyal ilaçlar ve etki mekanizmaları Ders Kitabı 1, Bölüm 2
4Gram pozitif bakteriler Ders Kitabı 1, Bölüm 2
5Gram negatif bakteriler Ders Kitabı 1, Bölüm 3
6Temel Viroloji Ders Kitabı 1, Bölüm 4
7Tıbbi önem taşıyan viruslar Ders Kitabı 1, Bölüm 4
8Virusların yapı ve özellikleri, DNA ve RNA virusları Ders Kitabı 1, Bölüm 4
9Ara sınavDers Kitabı
10Mikolojiye girişDers Kitabı 1, Bölüm 5
11Parazitolojiye giriş Ders Kitabı 1, Bölüm 6
12Kan ve Doku protozoonlarıDers Kitabı 1, Bölüm 7
13Trematodlar Ders Kitabı 1, Bölüm 8
14Nematodlar Ders Kitabı 1, Bölüm 8
15İmmunolojinin önemi Ders Kitabı 1, Bölüm 9
16FinalDers Kitabı

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev810
Sunum/Jüri1010
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması152
Derse Özgü Staj
Ödev84
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer103
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)16
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok