Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda AmbalajlamaGDM407223200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammed Zeki Durak
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıDersin temel amacı, öğrencilere gıda teknolojisindeki önemli unsurlardan biri olan ambalajlama teknolojisinin önemi hakkında farkındalık yaratmaktır. Bu amaçla bu ders kapsamında ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkiler, gıdaların ambalajlanmasında kullanılan ambalaj malzemeleri, ambalaj malzemelerinin çok katlı kombinasyonları, ambalajlama sistem, yöntem ve makinaları tanıtılmakta, yeni ambalajlama teknolojileri, gıda-ambalaj etkileşimleri hakkında öğrencilerin bilgi sahibi olmaları sağlamaktır. Değişik gıda-ambalaj uygulama örnekleri verilerek bu bilgilerin pekiştirilmektedir.
Dersin İçeriğiBu ders kapsamında; neme, oksijene ve ışığa duyarlı gıdalar ile ambalaj arasındaki ilişkiler anlatılmakta; cam, kağıt, alüminyum, teneke ve plastik malzemeler ve çok katlı ambalaj malzemeleri tanıtılmakta; şişe, teneke kutu ve cam kavanozlara ambalajlama yöntemleri açıklanmakta ve çalışma prensiplerine göre ambalajlama makinaları anlatılmakta; aseptik ambalajlama ve modifiye atmosferde ambalajlama teknikleri tanıtılmakta, bu bağlamda gıdaların ambalajlanmasında kullanılabilecek ambalaj seçenekleri örneklemeler yapılarak analiz edilmekte; ambalajlama teknolojisindeki gelişmeler anlatılmakta ve gıda-ambalaj etkileşimleri hakkında bilgi verilmektedir. Öğrenciler gruplar halinde kendilerine verilen konu başlıklarında, farklı kaynakları kullanarak rapor hazırlamakta ve sunum yapmaktadırlar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Üçüncü, M., 2000, Gıdaların Ambalajlanması , Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, 689 s.
  • Brody, A.L., 2001, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 218 p.
  • Brody, A.L., 2001, Active Packaging for Food Applications Edited by Aaron L. Brody, Eugene R. Strupinsky, Lauri R. Kline, Boca Raton: CRC Press, 218 p.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Ambalaj ve ambalaj malzemelerinin koruma fonksiyonları ile gıda bozulmaları arasındaki ilişkileri bilir
  2. Herhangi bir gıdanın ambalajlanması konusunda, kullanılacak olan ambalaj malzemelerini gıdanın özelliklerine uygun olarak belirleyebilme yeteneği kazanır
  3. Gıdanın ambalajlanmasında kullanılacak olan ambalajlama makinalarını gıdanın özelliklerine göre belirleyebilme yeteneği kazanır
  4. Gıdaların kalitelerinin sağlanması ve raf ömrünün uzatılmasında en uygun ambalajlama teknolojisini belirleyebilme yeteneği kazanır
  5. Gıdaların özelliklerine göre ambalaj malzemeleriyle olan etkileşimlerini bilir

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Dersin tanıtımı, Ambalajın tanıtımı, Ambalajın işlevleri, Gıda bozulmalarıİlgili Kaynaklar
2Kağıt, karton ve oluklu mukavva ambalajlar, Cam ambalajlar İlgili Kaynaklar
3Metal esaslı ambalaj malzemeleri-Alüminyum ambalajlar.İlgili Kaynaklar
4Metal esaslı ambalaj malzemeleri- Teneke ambalajlar.İlgili Kaynaklar
5Plastikler ve Plastik Esaslı ambalaj malzemeleri, Çok katlı ambalaj malzemeleriİlgili Kaynaklar
6Sıvı ve koyu kıvamlı ürünlerin şişelere doldurulmalarında kullanılan sistemlerİlgili Kaynaklar
7Teneke kutu ve cam kavanozlara ambalajlama sistemleri, Film esaslı malzemelerle ambalajlama teknolojisiİlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Gıda sanayinde aseptik ambalajlama teknolojisiİlgili Kaynaklar
10Gıda sanayinde modifiye atmosferde ambalajlama teknolojisiİlgili Kaynaklar
11Gıdaların ambalajlanmasına ilişkin örneklemelerİlgili Kaynaklar
12Ambalajlama teknolojisinde gelişmeler-Aktif ambalajlama teknolojisiİlgili Kaynaklar
13Ambalajlama teknolojisinde gelişmeler-Aktif ambalajlama teknolojisiİlgili Kaynaklar
14Biyobozunur ambalajlar, gıda-ambalaj etkileşimleriİlgili Kaynaklar
15Öğrenci sunumları İlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final160
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok