Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mikrobiyoloji LaboratuvarıGDM202213002
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüOsman Sağdıç
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda mikrobiyolojisi alanında temel laboratuvar bilgi ve becerisinin öğrenciye kazandırılması, bu alanda kullanılan tespit ve tanı yöntemlerinin tanıtılması bu dersin amacını oluşturur.
Dersin İçeriği
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları (Kadir Halkman)
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci gıda mikrobiyolojisi laboratuvarında güvenli çalışma prensiplerini bilir.
  2. Öğrenci temel mikrobiyolojik teknikler ve mikroorganizmaların standart sayım yöntemlerini bilir.
  3. Öğrenci mikroskop kullanımını ve bakteri, maya ve küflerin mikroskop altında incelenmesini bilir.
  4. Öğrenci mikroorganizmalara uygulanan bazı biyokimyasal testlerin uygulanmasını bilir.
  5. Öğrenci gıdalardaki bazı bakteri, maya ve küflerin sayımını bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Öğrencilerle tanışma, dersin içeriğini anlatma, grupların belirlenmesi, mikrobiyoloji laboratuvarında çalışma kurallarının anlatımıİlgili Kaynaklar
2Gıda mikrobiyolojisi uygulamalarında kullanılan besiyerleri, kullanılacak alet-ekipmanın sterilizasyonuİlgili Kaynaklar
3Gıda maddelerinden ve işletme içinden analiz için örnek alma yöntemleriİlgili Kaynaklar
4Gıda maddelerine bulaşan mikroorganizma kaynaklarıİlgili Kaynaklar
5Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler Iİlgili Kaynaklar
6Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler IIİlgili Kaynaklar
7Genel tekrarİlgili Kaynaklar
8ARA SINAVİlgili Kaynaklar
9Gıda maddelerindeki mikroorganizma yükünün saptanmasında kullanılan yöntemler IIİlgili Kaynaklar
10Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler Iİlgili Kaynaklar
11Gıdalarda hastalık yapıcı ve indikatör mikroorganizmaların saptanmasına yönelik yöntemler IIİlgili Kaynaklar
12Mikroskobik sayım yöntemleri Iİlgili Kaynaklar
13Mikroskobik sayım yöntemleri IIİlgili Kaynaklar
14Mikroskobik sayım yöntemleri IIIİlgili Kaynaklar
15Değişik gıda maddelerinde mikroorganizma yükünün saptanmasına yönelik uygulamalarİlgili Kaynaklar
16FİNAL SINAVIİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati
Laboratuar162
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok