Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Güvenliği Yönetim SistemleriGDM3072 23200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz, Bahar
Dersin DiliNot set
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüSeçmeli @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını yönetim sistemleri çerçevesinde öğrencilere göstermek
Dersin İçeriğiBu ders gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya proses edilmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksin maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemlerinin engellenemisinde kullanılan yönetim sistemlerini içeriyor.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, Şeminur Topal,1996. Tübitak
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olacaklar.
  2. Gıda yönetim sistemlerini öğrenecekler.
  3. Bir gıda maddesi üretirken potansiyel riskleri belirleyip risk analizi yapabilecekler
  4. Yeni üretilecek bir ürüne HACCP sistemini kurabilecekler

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda güvenliği ve GGYS temel prensipleriİlgili Kaynaklar
2İyi üretim uygulamaları (GMP)İlgili Kaynaklar
3İyi tarım uygulamaları (GAP)İlgili Kaynaklar
4İyi veterinerlik uygulamaları (GVP)İlgili Kaynaklar
5İyi hijyen uygulamaları (GHP) ve SSOPİlgili Kaynaklar
6HACCP - Tehlike analiziİlgili Kaynaklar
7HACCP - Kanıtlamaİlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9ISO 9001:2000 (Kalite yönetim sistemi)İlgili Kaynaklar
10ISO 22000:2005 ve uygulamalarıİlgili Kaynaklar
11Prosedür örneğiİlgili Kaynaklar
12IFS prosedürleriİlgili Kaynaklar
13BRC prosedürleriİlgili Kaynaklar
14Helal ve koşer gıda sertifikasyonuİlgili Kaynaklar
15GLOBALGAPİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final160
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması142
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok