Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Analizleri ve Teknoloji Laboratuvarı IIGDM4031 25004
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüOsman Sağdıç
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda endüstrisi için önemli olan gıda işleme ve analiz tekniklerinin öğretilmesi
Dersin İçeriğiBu ders gıda işleme ve analiz tekniklerini ele alır. Bu işleme ve tekniklerin pratik uygulamalarını içerir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Yetim, H., Kesmen, Z. Gıda Analizleri, 2009. Erciyes Üniversitesi, Ders Yayınları, Yayın No:163
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda işleme tekniklerini öğreneceklerdir.
  2. Gıdaların işlenmesi ve muhafazası sırasında oluşan arzu edilmeyen maddeleri analiz edebileceklerdir.
  3. Gıda analiz sonuçlarını yorumlamayı bilirler.
  4. Öğrenciler gıda analizlerinde kullanılan yeni teknikleri bilir.
  5. Öğrenciler gıda analizleri için uygun metot seçmeyi öğreneceklerdir.
  6. Öğrenciler gıda işlemede karşılaşılan sorunları belirler ve uygun çözümler geliştireceklerdir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Kültürel sayım yöntemleri ve sonuçlarının değerlendirilmesiİlgili Kaynaklar
2Dondurma yapımı ve yapılan dondurma miskinde viskozite tayiniİlgili Kaynaklar
3Duyusal analiz ve uygulamalarİlgili Kaynaklar
4Donma noktası alçalmasının tespiti ve çeşitli gıdalarda dondurma prosesiİlgili Kaynaklar
5Kanatlı etlerinin standart parçalama ürünleriİlgili Kaynaklar
6Gıdalarda tekstürel analizlerİlgili Kaynaklar
7Besiyerleri ve besiyeri hazırlama İlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Çiğ sütün kalitesi ve fabrikaya kabulü İlgili Kaynaklar
10Gıdalarda formol sayısıİlgili Kaynaklar
11Mayaların gaz üretim gücünün belirlenmesiİlgili Kaynaklar
12GC ile yağ asitlerinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
13Fenolik maddeler ve toplam fenolik madde analiziİlgili Kaynaklar
14Ekmekte duyusal test ve sertlik ölçümü, Tereyağında yapılan taklit ve tağşişin belirlenmesinde kullanılan analiz yöntemleriİlgili Kaynaklar
15Pişirmenin et kalitesine olan etkisi, Membran filtrasyon (HGMF)uygulamaları İlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev130
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati
Laboratuar164
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok