Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Analizleri ve Teknoloji Laboratuvarı IGDM3032 24004
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda endüstrisi açısından önem arz eden gıda işleme ve analiz tekniklerini uygulamalı olarak göstermektir
Dersin İçeriğiGıda işleme ve analiz tekniklerinin uygulamalı olarak gösterildiği bir derstir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Yetim, H., Kesmen, Z. Gıda Analizleri, 2009. Erciyes Üniversitesi, Ders Yayınları, Yayın No:163
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda işleme tekniklerini uygulamasını bilir
  2. Gıdaların işlenmesi ve muhafazası sırasında oluşan arzu edilmeyen maddeleri analiz edilmesini bilir
  3. Gıda analiz sonuçlarını yorumlayabilir
  4. Gıda analizlerinde kullanılan yeni teknikleri uygulamasını bilir
  5. Gıda analizleri için uygun metot seçebilir
  6. Gıda işlemede karşılaşılan sorunları belirler ve uygun çözümler geliştirebilir

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Bakterilerde saf kültürün tanımlanmasıİlgili Kaynaklar
2İçme sütünde homojenizasyonun kontrol metodlarıİlgili Kaynaklar
3Süt ve ürünlerinden örnek alma teknikleri ve uygulamalarİlgili Kaynaklar
4Differential Scanning Calorimetry (DSC)nin gıda teknolojisinde uygulama alanları İlgili Kaynaklar
5Et ve et ürünlerinde protein tabiatında olmayan azotlu madde analizi İlgili Kaynaklar
6Amilolitik enzim aktivite tayiniİlgili Kaynaklar
7Gıdalarda mikotoksin analizi İlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Peynir teknolojisinde sütü pıhtılaştıran enzimler ve maya kuvvetinin belirlenmesiİlgili Kaynaklar
10Gıdalarda HMF tayiniİlgili Kaynaklar
11Absorbsiyon spektroskopisinin gıdalarda kullanımıİlgili Kaynaklar
12GC-MS ile aroma analiziİlgili Kaynaklar
13Meyvelerde C vitamini tayiniİlgili Kaynaklar
14Un tipleri ve renk ölçüm metodları,Süt ve ürünlerinde viskozimetrik ölçümler İlgili Kaynaklar
15Et ve et ürünlerinde heterosiklik aromatik aminler, Gıda mühendisliğinde temel genetik kavramlar ve PCRİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım00
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final160
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati00
Laboratuar144
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)18
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok