Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Süt ve Ürünleri TeknolojisiGDM301235300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiUzmanlık/Alan Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammed Zeki Durak
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıSütün içerdiği maddeler hakkında, sütün diğer ürünlere işlenmesi sırasında meydana gelen mikrobiyolojik ve biyokimyasal değişiklikler hakkında bilgi sahibi olmak
Dersin İçeriğiSütün beslenme ve içerik özellikleri ile ilgili genel bilgilerin verilmesi. Süt ürünlerinin üretimi ve bu ürünlerin beslenme açıısndan önemleri vurgulanacaktır.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Prof.Dr. Mustafa Metin, Süt teknolojisi, 2009
  • Prof. Dr. Mustafa Üçüncü, Süt ve süt ürünleri teknolojisi, 2005.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenciler pastörize ve sterilize sütlerin tanımı bilir.
  2. Süte uygulanan teknolojik işlemleri bilir.
  3. Sütün teknolojik ve beslenmedeki önemini bilir.
  4. Sütün fizikokimyasal özelliklerini bilir.
  5. Sütün bileşenleri detaylı bir şekilde bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Sütün tanımlanması ve bileşimiİlgili Kaynaklar
2Sütün fizikokimyasal özellikleriİlgili Kaynaklar
3Süt yağıİlgili Kaynaklar
4Sütteki azotlu bileşiklerİlgili Kaynaklar
5Sütteki karbonhidratlarİlgili Kaynaklar
6Sütteki mineral maddelerİlgili Kaynaklar
7Sütte bulunan enzimlerİlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Sütte bulunan minör bileşiklerİlgili Kaynaklar
10İşleme sırasında süte bulaşan yabancı maddelerİlgili Kaynaklar
11Sütte bulunan mikroorganizmalarİlgili Kaynaklar
12Sütün toplanması ve kabulüİlgili Kaynaklar
13Süte uygulanan teknolojik işlemlerİlgili Kaynaklar
14Süte uygulanan ısıl işlemİlgili Kaynaklar
15İçme sütü teknolojisi ve sanitasyonİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final160
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev210
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)115
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok