Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda BiyoteknolojisiGDM304125200
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin Diliİngilizce
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders Kategorisi
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin KoordinatörüMuhammed Zeki Durak
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıBiyoteknoloji, bitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzime biyoteknoloji, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, fermentasyon, biyoreaktörler, endüstriyel mikroorganizmalar, immobilize teknikler, biyoteknolojik stratejilerin gıda endüstrisinde kullanımı hakkında genel bilgiler verilmesi.
Dersin İçeriğiBitki ve hayvan biyoteknolojisi, mikrobiyal biyoteknoloji, enzim biyoteknolojisi, rekombinant DNA teknolojisi, genetik olarak modifiye edilmiş organizmalar (bitkiler, hayvanlar ve mikroorganizmalar), rekombinant gıda ürünleri, gıda endüstrisinde rekombinant enzimler ve proteinler, fermentasyon, biyoreaktörler ve endüstriyel mikroorganizmalar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Bitki Biyoteknolojisi I Doku Kültürü ve Uygulamaları (2. Baskı, 2004) Editörler: Mehmet Babaoğlu, Ekrem Gürel, Sebahattin Özcan. Selçuk Üniversitesi Vakfı Yayınları.
  • Bitki Biyoteknolojisi II Genetik Mühendisliği ve Uygulamaları (2. Baskı, 2004) Editörler: Sebahattin Özcan Ekrem Gürel, Mehmet Babaoğlu. Selçuk Üniversitesi Vakfı Yayınları.
  • Biyoteknoloji I (1995) Zeki Ertugay, Muharrem Certel. Atatürk üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ders Notu Yayın No: 135.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öörenciler biyoteknolojinin gıda endüstrisinde kullanımı bilir.
  2. Matematik ve mühendislik bilgilerinin gıda endüstrisinde kullanımını bilir.
  3. Genetik olarak modifiye edilmiş gıda ürünlerini bilir.
  4. Hayvan ve bitki biyoteknolojisini bilir.
  5. Mikrobiyal biyoteknolojiyi bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Biyoteknolojinin tanımı, biyoteknolojinin tarihçesi ve gelişimi, biyoteknolojinin uygulama alanları, klasik ve modern biyoteknolojinin karşılaştırılması, gelişmeler İlgili Kaynaklar
2Nükleik asit biyokimyası, kimyasal yapılar, fonksiyonlar, gen yazılımı, transkripsiyon, translasyon İlgili Kaynaklar
3Genetik mühendisliğine giriş, genetik rekombinasyon İlgili Kaynaklar
4Rekombinant DNA teknolojisi, moleküler klonlar ve vektörler İlgili Kaynaklar
5Gen aktarım teknikleri, klonlama stratejileriİlgili Kaynaklar
6Bitki biyoteknolojisi; uygulama alanları, doku kültürü,rekombinat DNA teknolojisinde kullanılması için genetik olarak modifiye edilmiş bitkilerin üretilmesiİlgili Kaynaklar
7Güncel araştırmalar, uygulamaları, problemler ve risk değerlendirmesi İlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Hayvan biyoteknolojisi, uygulama alanları, hücre kültürü, Hayvanlara uygulanan genetik metodların gıda üretiminde kullanılmasıİlgili Kaynaklar
10Genetik olarak modifiye edilmiş hayvanların gıda kaynağı olarak kullanılması, güncel araştırmalar, uygulamaları, problemleri ve risk değerlendirme İlgili Kaynaklar
11Mikrobiyal biyoteknoloji, biyoteknoloji açısından önemli mikroorganizmalar, fermentasyonİlgili Kaynaklar
12Fermente ürünler, gıdalarda kullanılan mikrobiyal kaynaklı ürünler İlgili Kaynaklar
13Rekombinant gıda ürünleri, güncel araştırmalar, uygulamaları, problemleri ve risk değerlendirme İlgili Kaynaklar
14Endüstriyel fermentasyon, scale-up, uygulama alanları İlgili Kaynaklar
15Protein ve enzim biyoteknoloji, protein biyomühendisliği, rekombinant enzim ve protein üretimi ve gıda endüstrsinde kullanımı, immobilize enzim teknikleri, gıda endüstrisinde immobilize enzimlerin kullanımıİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final160
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati162
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması145
Derse Özgü Staj
Ödev
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok