Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemlerGDM3031 36300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiLisans
Dersin TürüZorunlu @ Gıda Mühendisliği Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimGıda Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Muhammet Arıcı
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıGıda mühendisliğinde gerekli olan çeşitli gıda işleme yöntemlerinin prensiplerini ve matematiksel hesaplamalarını öğretmektir
Dersin İçeriğiGıda işleme sistemlerinin temel prensipleri ile gıda işleme sistemlerinde kullanılan kurutma, evaporasyon, soğutma, dondurma, ısıl işlemler, kristalizasyon, fitrasyon ve difüzyon işlemlerinin temel prensiplerini ve matematiksel hesaplamalarını içerir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, 2005, Gıda teknolojisi Deneği Yayınları.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Öğrenci gıda mühendisliğinde gerekli olan temel mühendislik konuları bilir.
  2. Öğrenci gıda işleme sistemlerinin temel prensiplerini bilir.
  3. Öğrenci gıda işleme sistemlerinde kullanılan matematiksel hesaplamaları bilir.
  4. Öğrenci farklı işleme tekniklerinin farklı gıda ürünleri için uygulama yöntemlerini bilir.
  5. Öğrenci matematiksel modelleri farklı gıda işleme sistemlerine uygulanmasını bilir.
  6. Öğrenci gıda işleme sistemlerinde karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için yapılması gerekenleri bilir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Temel işlem konseptleriİlgili Kaynaklar
2Isı transfer prensipleriİlgili Kaynaklar
3Isı transfer hesaplamalarıİlgili Kaynaklar
4D, Z ve F değerlerinin hesaplanmasıİlgili Kaynaklar
5TDT hesaplamasıİlgili Kaynaklar
6Grafik metoduİlgili Kaynaklar
7Formula metoduİlgili Kaynaklar
8Arasınavİlgili Kaynaklar
9Fizikrometriİlgili Kaynaklar
10Gıda kurutma hesaplamalarıİlgili Kaynaklar
11Tek aşamalı evaporatörİlgili Kaynaklar
12Çok aşamalı evaporatörİlgili Kaynaklar
13Plank ve Pham metoduİlgili Kaynaklar
14Soğutma ile gıda muhafazasıİlgili Kaynaklar
15Ayırma, karıştırma, boyut küçültme prosesleriİlgili Kaynaklar
16Final sınavıİlgili Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev
Sunum/Jüri
Projeler
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar140
Final160
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati163
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması144
Derse Özgü Staj
Ödev310
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler
Sunum / Seminer
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)120
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)125
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok