Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Teknolojisinde Kimya Mühendisliği UygulamalarıKMM610437.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılBahar
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörüİbrahim Doymaz
Dersi Veren(ler)Belma Kın Özbek
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilere gıda teknolojisini anlamalarını sağlamak / Gıda teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Gıdalarda kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Gıda teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak / Uygulanan işlemleri sentezleme becerisini kazandırmak.
Dersin İçeriğiGıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri / Gıdalarda Kalite / Gıda Sanayiinde Ekstraksiyon Yöntemleri / Gıda İşlemede Emülsiyonlar ve Kullanımı / İçme Suyu Üretimi / Gıdalarda Aflatoksin Sorunu / Buharlaştırıcılar ve Tipleri / Filtrasyon ve Santrifüj İşlemleri / Soğutma Çevrimi / Dondurarak Kurutma / Gıda Sanayiinde Membran İşlemleri / Gıdaların Işınlanması / Gıda Sanayiinde Membran İşlemleri / İçecek Sanayiinde Kullanılan Ambalajlar / Mikrodalga ve Kullanım Alanları
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • 1. Ders Notları, 2. B. Cemeroğlu, “Meyve ve Sebze Teknolojisi I-II”, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2004.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda teknolojisinde kullanılan kavramlarla ilgili bilgi edineceklerdir.
  2. Gıdaların kalitesi ve kaliteye etkili parametrelerin önemiyle ilgili bilgi sahibi olacaklardır.
  3. Gıda işleme yöntemlerini tanıyacak, sanayide uygulamasını öğreneceklerdir.
  4. Gıda muhafaza teknikleriyle ilgili bilgi edineceklerdir.
  5. Temel ve yeni işlemlerin uygulamasını öğreneceklerdir.
  6. Üretim tekniği ve kalite kontrolü ilişkisini öğreneceklerdir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
2Gıdalarda Kalite Ders Notları / Diğer Kaynaklar
3Gıda Sanayiinde Ekstraksiyon Yöntemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
4Gıda İşlemede Emülsiyonlar ve Kullanımı Ders Notları / Diğer Kaynaklar
5İçme Suyu Üretimi Ders Notları / Diğer Kaynaklar
6Gıdalarda Aflatoksin SorunuDers Notları / Diğer Kaynaklar
7Buharlaştırıcılar ve Tipleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
8Ara Sınav Ders Notları / Diğer Kaynaklar
9Filtrasyon ve Santrifüj İşlemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
10Soğutma Çevrimi Ders Notları / Diğer Kaynaklar
11Dondurarak Kurutma Ders Notları / Diğer Kaynaklar
12Gıda Sanayiinde Membran İşlemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
13Gıdaların Işınlanması Ders Notları / Diğer Kaynaklar
14İçecek Sanayiinde Kullanılan Ambalajlar Ders Notları / Diğer Kaynaklar
15Mikrodalga ve Kullanım Alanları Ders Notları / Diğer Kaynaklar
16Final Sınavı Ders Notları / Diğer Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev15
Sunum/Jüri210
Projeler215
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev110
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler245
Sunum / Seminer210
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)18
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)110
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok