Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
Gıda Sanayiinde Özel Uygulama AlanlarıKMM511237.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiYüksek Lisans
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Yüksek Lisans Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörüİbrahim Doymaz
Dersi Veren(ler)Belma Kın Özbek
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıÖğrencilere gıda teknolojisini anlamalarını sağlamak / Gıda teknolojisinde uygulanan yöntemleri analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Gıdalarda kalite ve kaliteye etki eden faktörlerini analiz etme, bilgi ve becerisini kazandırmak / Gıda teknolojisinde uygulanan yeni teknikler hakkında bilgi ve deneyim kazandırmak / Uygulanan işlemleri sentezleme becerisini kazandırmak.
Dersin İçeriğiGıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri / Gıdalarda Kalite ve Etkili Parametreler / Antioksidanlar / Ozon ve Uygulama Alanları / Gıda Sanayiinde Emülsiyonlar ve Sınıflandırılması / Santrifüj Pompaları / Siklonlar / Soğutma Kuleleri / Esansiyel Yağ Üretimi / Gıdaların Reolojisi / Süperkritik Ekstraksiyon ve Uygulama Alanları / CO2’li İçecekler / Tatlandırıcılar / Renklendiriciler
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • 1. Ders Notları 2. B. Cemeroğlu, “Meyve ve Sebze Teknolojisi I-II”, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Ankara, 2004.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. Gıda teknolojisinde kullanılan kavramları tanımlanacaktır.
  2. Gıda işleme yöntemlerini tanıyacak, sanayide uygulamasını öğreneceklerdir.
  3. Gıda muhafaza tekniklerini sentezleme becerisini kazanacaklardır.
  4. Temel ve yeni işlemlerin uygulamasını öğreneceklerdir.
  5. Üretim tekniği ve kalite kontrolü ilişkisini öğreneceklerdir.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Gıda İşleme ve Muhafaza Yöntemleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
2Gıdalarda Kalite ve Etkili Parametreler Ders Notları / Diğer Kaynaklar
3Antioksidanlar Ders Notları / Diğer Kaynaklar
4Ozon ve Uygulama Alanları Ders Notları / Diğer Kaynaklar
5Gıda Sanayiinde Emülsiyonlar ve SınıflandırılmasıDers Notları / Diğer Kaynaklar
6Santrifüj Pompaları Ders Notları / Diğer Kaynaklar
7SiklonlarDers Notları / Diğer Kaynaklar
8Ara Sınav Ders Notları / Diğer Kaynaklar
9Soğutma Kuleleri Ders Notları / Diğer Kaynaklar
10Esansiyel Yağ Üretimi Ders Notları / Diğer Kaynaklar
11Gıdaların Reolojisi Ders Notları / Diğer Kaynaklar
12Süperkritik Ekstraksiyon ve Uygulama Alanları Ders Notları / Diğer Kaynaklar
13CO2’li İçeceklerDers Notları / Diğer Kaynaklar
14Tatlandırıcılar Ders Notları / Diğer Kaynaklar
15RenklendiricilerDers Notları / Diğer Kaynaklar
16Final Sınavı Ders Notları / Diğer Kaynaklar

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Derse Özgü Staj
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Ödev15
Sunum/Jüri210
Projeler215
Seminer/Workshop
Ara Sınavlar130
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati143
Laboratuar
Uygulama
Arazi Çalışması
Sınıf Dışı Ders Çalışması143
Derse Özgü Staj
Ödev18
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği
Projeler245
Sunum / Seminer215
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)16
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)19
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok