Ders AdıKodu Yerel KrediAKTS Ders (saat/hafta)Uygulama (saat/hafta)Laboratuar (saat/hafta)
İleri Organik TeknolojilerKMM610737.5300
ÖnkoşullarYok
YarıyılGüz
Dersin DiliTürkçe
Dersin SeviyesiDoktora
Dersin TürüSeçmeli @ Kimya Mühendisliği ABD Kimya Mühendisliği Doktora Programı
Ders KategorisiTemel Meslek Dersleri
Dersin Veriliş ŞekliYüz yüze
Dersi Sunan Akademik BirimKimya Mühendisliği Bölümü
Dersin Koordinatörü
Dersi Veren(ler)Belma Kın Özbek
Asistan(lar)ı
Dersin AmacıOrganik Teknolojiler ve başlıca hammaddeleri hakkında öğrencileri ileri düzeyde bilgilendirmek. Organik teknolojiler endüstrisindeki temel prensip ve kavramların, endüstrideki uygulamalarla birlikte anlaşılırlığını sağlamak.
Dersin İçeriğiOrganik Endüstrilerinin Başlıca Hammaddeleri / Proteinler / Nükleik Asitler / Lipitler / Yağlar ve Teknolojisi: Trigliseritler, Serbest Yağ Asitleri, Fosfotitler, Steroller, Yağ alkolleri, Vitaminler, Mineraller, Yağların Sınıflandırılması, Yağ Ekstraksiyonu, Yağ Rafinasyonu, Yağ Hidrojenasyonu, Hidrojene Yağ ve Margarin Üretimi / Sabun ve Deterjan Endüstrisi, Sabunlaşma Metodları, Sabun Fabrikasyonu, Sabun Üretim Metodları, Deterjan Üretimi, Toz Deterjanlar / Şeker Endüstrisi; Şeker Fabrikasyonu, Ham Şeker Üretimi, Rafinasyon, Yan Ürünlerin Değerlendirilmesi / Kağıt ve Selüloz Endüstrisi Kağıt Endüstrisi: Kağıt Hamuru Üretimi; Hammaddeler, Yeni Hamurlaştırma Prosesleri, Paçavra Hamuru, Kağıt Üretimi; Kuru Prosesler. / Fermantasyon Endüstrisi; Etil Alkol Fermantasyonu, Laktik Asit Fermantasyonu, Mayalar (şarap mayaları, bira mayası, destile maya, ekmek mayası) / Plastik Endüstrisi / Boya Endüstrisi / Tarım Kimyasal Maddeleri / Koku, Tat ve Lezzet Veren Maddeler ve Gıda Katkı Maddeleri /.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
  • 1. The Handbook of Organic Compounds, Three-Volume Set NIR, IR, R, and UV-Vis Spectra Featuring Polymers and Surfactants Edited by Jerry Workman, Jr., Argose Incorporated, Waltham, MA, U.S.A 2. Shreve’s Chemical Process Industries, George T. Austin, Mc Graw-Hill İnternational Editions,Fifth Edition 1984. 3. Kimyasal Proses Endüstrileri 1-2, R. Norris Shreve, Joseph A. Brink, JR.,Çeviren: A. İhsan Çataltaş, Dördüncü Baskı 1985. 4. Perry’s Chemical Engineers’ Handbook, Robert H. Perry, Don W. Gren, Seventh Edition, 1998.
Opsiyonel Program BileşenleriYok

Ders Öğrenim Çıktıları

  1. İleri organik teknolojiler alanında en son gelişmeleri izleyerek, özgün bir araştırma sürecini bağımsız olarak belirleyebilme, uygulama ve sonuçlandırabilme becerisi
  2. İleri organik teknolojiler alanında en yeni bilgilere ulaşabilme ve bunları kavrayarak araştırma yapabilmek için gerekli yöntem ve becerilerde üst düzeyde yeterliğe sahip olma becerisi
  3. Bilimsel, teknolojik, sosyal ve kültürel gelişmeleri ileri organik teknolojiler alanında değerlendirme, bilimsel tarafsızlık ve etik sorumluluk bilinciyle topluma aktarma becerisi.
  4. İleri organik teknolojiler alanında fikirlerin ve gelişmelerin eleştirel analizini, sentezini ve değerlendirebilme becerisi.
  5. Yazılı ve sözlü sunumla iletişim kurma becerisi.

Haftalık Konular ve İlgili Ön Hazırlık Çalışmaları

HaftaKonularÖn Hazırlık
1Organik Endüstrilerinin Başlıca Hammaddeleri; Proteinler, Nükleik Asitler, LipitlerDers Notu
2Yağlar ve Teknolojisi: Trigliseritler, Serbest Yağ Asitleri, Fosfotitler, Steroller, Yağ alkolleri, Vitaminler, Mineraller,Ders Notu
3Yağların Sınıflandırılması, Yağ Ekstraksiyonu, Yağ Rafinasyonu, Yağ Hidrojenasyonu, Hidrojene Yağ ve Margarin ÜretimiDers Notu
4Sabun ve Deterjan Endüstrisi, Sabunlaşma Metodları, Sabun Fabrikasyonu, Sabun Üretim Metodları,Ders Notu
5Deterjan Üretimi, Toz DeterjanlarDers Notu
6Şeker Endüstrisi; Şeker Fabrikasyonu, Ham Şeker Üretimi, Rafinasyon, Yan Ürünlerin DeğerlendirilmesiDers Notu
71. VizeDers Notu
8Kağıt ve Selüloz Endüstrisi; Kağıt Yapımı İçin Kağıt Hamuru Üretimi; Hammaddeler, Yeni Hamurlaştırma Prosesleri, Paçavra Hamuru, Kağıt Üretimi; Kuru ProseslerDers Notu
9Fermantasyon Endüstrisi; Etil Alkol Fermantasyonu, Laktik Asit Fermantasyonu, Mayalar (şarap mayaları, bira mayası, destile maya, ekmek mayasıDers Notu
10Plastik Endüstrisi Ders Notu
11Boya EndüstrisiDers Notu
12Tarım Kimyasal MaddeleriDers Notu
132. VizeDers Notu
14Koku, Tat ve Lezzet Veren Maddeler ve Gıda Katkı MaddeleriDers Notu
15Proje Sunumlarıİlgili Kaynaklar
16Final Ders Notu

Değerlendirme Sistemi

EtkinliklerSayıKatkı Payı
Devam/Katılım00
Laboratuar00
Uygulama00
Arazi Çalışması00
Derse Özgü Staj00
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Ödev88
Sunum/Jüri111
Projeler111
Seminer/Workshop00
Ara Sınavlar230
Final140
Dönem İçi Çalışmaların Başarı Notuna Katkısı
Final Sınavının Başarı Notuna Katkısı
TOPLAM100

AKTS İşyükü Tablosu

EtkinliklerSayıSüresi (Saat)Toplam İşyükü
Ders Saati133
Laboratuar00
Uygulama00
Arazi Çalışması00
Sınıf Dışı Ders Çalışması135
Derse Özgü Staj00
Ödev89
Küçük Sınavlar/Stüdyo Kritiği00
Projeler120
Sunum / Seminer110
Ara Sınavlar (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)25
Final (Sınav Süresi + Sınav Hazırlık Süresi)17
Toplam İşyükü :
Toplam İşyükü / 30(s) :
AKTS Kredisi :
Diğer NotlarYok